Σάββατο

Το 22% είναι το ποσοστό…. που δεν είναι …δημόσιοι υπάλληλοι.



Αρνητική πρωτιά στη διαφθορά έχει η Ελλάδα, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το 22% του πληθυσμού, να παραδέχεται, ότι έχει «λαδώσει» κάποιον δημόσιο λειτουργό, το 2012...

Tα στοιχεία του Παγκόσμιου Βαρομέτρου Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας, τα οποία δημοσιεύτηκαν σήμερα, ο μέσος όρος διαφθοράς για ολόκληρο τον κόσμο είναι 27%, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο 22% του βαρόμετρου με πάνω από έναν στους πέντε Έλληνες να δηλώνει ότι «λάδωσε» κάποιον δημόσιο λειτουργό την περασμένη χρονιά.

Υπάρχουν χώρες που το «λάδωμα» είναι κάτω του 1%, όπως ήταν για το 2012 η Δανία, η Φινλανδία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία.

Στην πεντάδα των πλέον διεφθαρμένων κρατών βρίσκεται η Σιέρα Λεόνε με 84%, ακολουθεί η Λιβερία με 75%, η Υεμένη με 74% και η Κένυα με 70%.

Η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις διαφθοράς μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 22%, ενώ η Κύπρος έχει 19%, η Βουλγαρία 8%, η Ιταλία μόλις 5%, η Πορτογαλία 3% και η Ισπανία 2%.

Η Ελλάδα θεωρείται πιο διεφθαρμένη από την Αργεντινή (13%) και την Αρμενία (18%), από το Ελ Σαλβαδόρ (12%) και το Περού (20%) καθώς και από τη Τζαμάικα (12%) ή τη γειτονική μας πΓΔΜ (17%).
Τα αποτελέσματα της έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας για την Ελλάδα αποτυπώνουν μια χώρα που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ και όχι μόνο. Αυτή τη θέση η Ελλάδα τη διατηρεί και ανάμεσα στα 28 κράτη που ανήκουν στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναφορικά με την ερώτηση κατά πόσο η κυβέρνηση υποκινείται από «μεγάλα συμφέροντα». Αυτό το πιστεύει μόλις το 5% των Νορβηγών για την κυβέρνηση τους, το 55% των Γερμανών, το 70% των Ιταλών, αλλά το 83% των ερωτηθέντων Ελλήνων.

Αρνητική «πρωτιά» της χώρας διαπιστώνεται και αλλού. Στην ερώτηση ποιος θεσμός είναι ο πιο διεφθαρμένος η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων κατονόμασε, όπως και σε πολλές άλλες χώρες τα πολιτικά κόμματα.

Σε καμία όμως από τις υπόλοιπες 106 χώρες η βαθμολογία δεν ήταν τόσο υψηλή όπως στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για τη διαφθορά στα ΜΜΕ. Μόνο στη Νιγηρία οι ερωτηθέντες δίνουν στα ΜΜΕ χειρότερους βαθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: