Τρίτη

ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΒΟΜΒΑ...



Πάνε και για νέες μαζικές νομιμοποιήσεις και ελληνοποιήσεις!

Η Ελλάδα θα «αδειάσει» εκ των προτέρων το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη λαθρομετανάστευση


Φαίνεται πως συνεχίζεται ακόμη το ελληνικό παράδοξο στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Η Ελλάδα βρίσκεται από τη θέση της στην πρώτη γραμμή του προβλήματος. Έχει ήδη στο έδαφός της έναν τεράστιο αριθμό λαθρομεταναστών. Αντιμετωπίζει προβλήματα και κινδύνους λόγω των γνωστών σχέσεών της με την Τουρκία και των ρευστών γεωπολιτικών συνθηκών και ανακατατάξεων στα Βαλκάνια. Και όμως, τα μηνύματα που στέλνει είναι αντιφατικά. Εμφανίζεται να μην έχει συνειδητοποιήσει ακόμη το μέγεθος του προβλήματος που αντιπροσωπεύει γι' αυτήν
η λαθρομετανάστευση. Να μην υποψιάζεται ότι η μαζική λαθρομετανάστευση και η με οποιονδήποτε τρόπο ανοχή της σημαίνει αλλαγή του πληθυσμού της, διάσπαση της εθνικής και κοινωνικής συνοχής της και βαλκανοποίηση.

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη μετανάστευση

Αφορμή για τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς αυτούς δίνουν τα δημοσιεύματα που εμφανίσθηκαν πριν από λίγες μέρες σε διάφορες εφημερίδες και κάνουν λόγο για νέες «τολμηρές» προτάσεις που έχει κάνει προς το υπουργείο Εσωτερικών η «Κεντρική Επιτροπή Απλούστευσης Διαδικασιών για τους Μετανάστες». Οι προτάσεις θέτουν στο επίκεντρο τη μαζική ελληνοποίηση περίπου 100.000 παιδιών μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και εισηγούνται παραλλήλως την «απλούστευση» και την περικοπή των αναγκαίων προϋποθέσεων για την
«οικογενειακή επανένωση», τις «επενδύσεις» από μετανάστες, την παραχώρηση αδειών παραμονής και εργασίας, την είσοδο και έξοδο από τη χώρα.
Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα εκστρατεία για μαζικές νομιμοποιήσεις και ελληνοποιήσεις, με εύσχημη πρόταξη των παιδιών των μεταναστών, ως τα παιδιά να βρίσκονται μόνα τους στην Ελλάδα, και σε μια στιγμή που αναμένεται η τελική έγκριση και έναρξη εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση τον προσεχή Οκτώβριο.
Είναι γνωστό ότι η Γαλλική Ευρωπαϊκή Προεδρία έχει θέσει ως μία από τις τέσσερις προτεραιότητές της τη διαμόρφωση και υπογραφή ενός Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση. Ήδη, το Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Μετανάστευσης στις Κάννες, στις 8-9 Ιουλίου 2008, ενέκρινε καταρχάς τις βασικές διατάξεις και πρόνοιες του Συμφώνου. Το οριστικό κείμενο θα εγκριθεί και θα τεθεί σε εφαρμογή σε νέα Σύνοδο υπουργών τον προσεχή Οκτώβριο.
Στο πρώτο άρθρο του Συμφώνου προβλέπεται ρητά ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν πρέπει να προχωρεί σε μαζικές νομιμοποιήσεις λαθρομεταναστών και ότι νομιμοποιήσεις θα πρέπει να γίνονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο σε ατομική βάση. Η Ελλάδα συμμετέχει και συνεργάζεται για τη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση. Είναι δυνατόν όμως, ενώ αναμένεται η τελική έγκριση και είσοδος σε ισχύ του Συμφώνου, να σπεύσει η Ελλάδα να εξαγγείλει νέες μαζικές ελληνοποιήσεις και νομιμοποιήσεις, αδειάζοντας εκ
των πραγμάτων το περιεχόμενο και τη λογική του;
Προβάλλεται, βεβαίως, το επιχείρημα ότι η μαζική ελληνοποίηση των παιδιών των μεταναστών θα αφορά μόνο τους «νόμιμους» μετανάστες. Το επιχείρημα δεν είναι, δυστυχώς, ισχυρό για πολλούς λόγους. Πρώτα απ' όλα, γιατί δεν γίνεται στην πράξη κανένας ουσιαστικός έλεγχος για την εγγραφή στο σχολείο παιδιού «νόμιμου» ή «παράνομου» μετανάστη. Δεύτερον, γιατί η βιομηχανία πλαστών εγγράφων και η ολιγωρία της Διοικήσεως σ' αυτό το θέμα έχουν πάρει τέτοιες διαστάσεις, ώστε ο μεγάλος όγκος των λαθρομεταναστών να εμφανίζεται
εφοδιασμένος με «νόμιμα» έγγραφα παραμονής και εργασίας. Τρίτον, γιατί με την πρόταση της μαζικής ελληνοποιήσεως 10.000 παιδιών μεταναστών επιχειρείται ουσιαστικά η έμμεση νομιμοποίηση των πάντων, μέσω του δικαιώματος για οικογενειακή επανένωση. Με ποια λογική θα μπορεί κανείς να νομιμοποιεί και να ελληνοποιεί τα παιδιά και να αρνείται την παραμονή και τη νομιμοποίηση των γονέων; Η πρόταξη των παιδιών γίνεται, προφανώς, για λόγους συναισθηματικού επηρεασμού της κοινής γνώμης.
Με το μέτρο όμως αυτό επιχειρείται ταυτοχρόνως μια μεγάλη ανατροπή στο ελληνικό δίκαιο, με την εισαγωγή του λεγομένου δικαίου του εδάφους αντί της καταγωγής, όπως ισχύει σήμερα. Μια τέτοια ανατροπή θα άνοιγε αυτομάτως την πόρτα για ελληνοποίηση όλων των νομιμοποιημένων λαθρομεταναστών στην Ελλάδα.

Οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου
για την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών στις χώρες τους

Το νέο κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη σε σχέση με την παράνομη μετανάστευση εκφράζεται και από τη νέα οδηγία που ψηφίσθηκε στις 8 Ιουνίου από το Ευρωκοινοβούλιο, με βάση την έκθεση του γερμανού ευρωβουλευτή Manfred Weber. Σύμφωνα με αυτήν, όλοι οι παρανόμως διαμένοντες μετανάστες σε μια χώρα μέλος απελαύνονται. Καλούνται αρχικά να αποχωρήσουν οικειοθελώς μέσα σε 7 έως 30 ημέρες. Εάν αυτό δεν γίνει, απελαύνονται αναγκαστικά. Θεσπίζεται επίσης, με την ίδια οδηγία, διάρκεια κρατήσεως 6 μηνών, η οποία μπορεί να παρατεθεί έως 18 μήνες.
Καθορίζεται ταυτοχρόνως πενταετής απαγόρευση εισόδου στη χώρα των απελαυνομένων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί σήμερα άλλοθι
για την ανοχή της λαθρομετανάστευσης

Υπήρξε μια περίοδος που οι ευθύνες για τη λαθρομετανάστευση στην Ελλάδα ρίχνονταν επιτηδείως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αλήθεια είναι ότι το θέμα της ανοχής και της νομιμοποίησης λαθρομεταναστών ήταν πάντα εθνική αρμοδιότητα των κρατών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκτά αρμοδιότητα μετά τη νομιμοποίηση.
Η επισήμανση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία και για το σήμερα. Τη στιγμή που διαμορφώνεται ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη μετανάστευση, που καλύπτει σε μεγάλο βαθμό και συμφέρει την Ελλάδα στη διαμόρφωση του οποίου μάλιστα διασφάλιζε καθοριστικό και θετικό ρόλο ο έλληνας αρμόδιος υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος η χώρα μας δεν έχει κανέναν λόγο να προτρέξει και να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα γεγονότα. Σ' ένα ευαίσθητο και μεγάλο θέμα μάλιστα, τη δυναμική και τις συνέπειες του οποίου στο μέλλον δεν φαίνεται να συνειδητοποιεί
πλήρως, αλλά αντίθετα φαίνεται να υποτιμά επικίνδυνα.
Η Ελλάδα έχει συμφέρον να αποφύγει άμεσα οποιαδήποτε νέα εξαγγελία και μέτρα μαζικών νομιμοποιήσεων και ελληνοποιήσεων και να αναμείνει πρώτα να τεθεί σε ισχύ το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, θα επανεξετάσει τότε συνολικά την πολιτική της και θα στείλει τα μηνύματα που θα αποθαρρύνουν μεταξύ άλλων τον ανεξάντλητο αριθμό νέων υποψηφίων λαθρομεταναστών. Θα διατηρήσει επίσης, με τον τρόπο αυτό, σημαντικά περιθώρια εθνικού ελέγχου και χειρισμού ενός δύσκολου και μεγάλου θέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: