Δευτέρα

Πως οι μητροπόλεις του οικουμεν. Πατριαρχείου στις ΗΠΑ, αρπάζουν τις περιουσίες ενοριών


H περίπτωση μιάς μικρής κοινότητας στην Βιρτζίνια, που δημιούργησαν λίγοι 'Ελληνες μετανάστες στα 1945 και οι ''θεάρεστες'' ενέργειες του ''σεβασμιώτατου'' μητροπολίτη Νέας Υερσέης, Ευάγγελου και των ''μπράβων'' του

Στα 1945 λίγοι 'Ελληνες μετανάστες δημιούργησαν στην πόλη Charlottesville, στο δυτικό μέρος της Πολιτείας Βιρτζίνια, την κοινότητα (ενορία) της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Με την πάροδο των χρόνων έχτισαν εκκλησία και δίπλα, αίθουσα εκδηλώσεων. Όλα αυτά έγιναν στ' όνομα μη κερδοσκοπικής εταιρίας, που έγινε τον επόμενο χρόνο, όπως ο νόμος ορίζει. Εκεί εκκλησιάζονταν, έκαναν τα μυστήρια, συνευρίσκονταν. Οι αποφάσεις λαμβάνονταν δημοκρατικά, κατά πλειοψηφία, αφού όλοι ήταν μέλη της ενορίας-κοινότητας και ''μέτοχοι'' της μη κερδοσκοπικής εταιρίας.
Τριάντα χρόνια αργότερα, επί ποιμαντορίας του μακαριστού Ιάκωβου, επιχειρήθηκε, τα κοινοτικά κτίρια ειδικά στις ΗΠΑ, να περιέλθουν στην ιδιοκτησία της Αρχιεπισκοπής, τότε Βορείου και Νοτίου Αμερικής. Η ενέργεια, που συνοδεύτηκε με την προσπάθεια κατάργησης της ελληνικής γλώσσας στις Λειτουργίες και στα Μυστήρια, συνάντησε αντιδράσεις στην μεγάλη πλειοψηφία των ενοριών. Ορισμένες, με δόλιους τρόπους των εγκάθετων στα κοινοτικά Συμβούλια, παραχώρησαν τις περιουσίες τους στην Αρχιεπισκοπή. Με την πάροδο των χρόνων, η οικειοποίηση των περιουσιών των ενοριών-κοινοτήτων, που χτίστηκαν αποκλειστικά από μετανάστες, έγινε κύριος στόχος της Αρχιεπισκοπής.
Mετά την ''καθαίρεση'' Ιάκωβου και την διαίρεση της Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής, την περασμένη δεκαετία, από το οικουμενικό Πατριαρχείο σε 12 μητροπόλεις (οι 9 στις ΗΠΑ, που λογοδοτούν απευθείας στον Πατριάρχη), οι μητροπολίτες απαίτησαν από τις ενορίες-κοινότητες να παραχωρήσουν τις περιουσίες τους (κτίρια, σχολεία, αίθουσες εκδηλώσεων κ.ά.) σε αυτές (υλοποιώντας τις επιθυμίες του οικουμ. Πατριαρχείου). 'Οσες επίμονα αρνούνταν, οι ελεγχόμενοι από τους μητροπολίτες παπάδες των ενοριών, που χρυσοπληρώνονται από τους ενορίτες, μ' εγκάθετους στα κοινοτικά Συμβούλια, επέβαλαν τις αποφάσεις και ουσιαστικά έκλεβαν τις περιουσίες. Σε αυτό βοηθούν και οι ''μαφιόζικοι'' κανονισμοί των μητροπόλεων, που καθιστούν τον μητροπολίτη απόλυτο ''αφέντη'' των ενοριών.
Η ενορία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, άντεξε μέχρι πρόσφατα, παρά την απαίτηση του μητροπολίτη Νέας Υερσέης Ευάγγελου (η ενορία υπάγεται στην μητρόπολη Νέας Υερσέης).
Ο ''σεβασμιώτατος'' (46 χρονών, κατά κόσμον, Ευάγγελος Κουρούνης, μητροπολίτης από τον Απρίλιο του 2003) έφτασε, μάλιστα στο σημείο ν' απειλεί τους ενορίτες: ''ή κάνετε αυτό που σας λέω ή σας πετάω έξω από την εκκλησία''. Φυσικά, την ''πολιτική'' του μητροπολίτη προωθούσε ο παπάς της ενορίας, Mιχαήλ Μόνος -που έχει εκδιωχθεί από τρείς άλλες ενορίες διαφορετικών μητροπόλεων γιά ''θεάρεστες πράξεις''- και ολίγοι ''αυλοκόλακες'' στο Συμβούλιο. Ο παπάς, ανάλαβε την ''εργολαβία'' να καθαρίσει την ενορία από τους ''αντιφρονούντες'', ώστε ο μητροπολίτης να πετύχει τον σκοπό του, δηλ. την οικειοποίηση των περιουσιακών στοιχείων. 'Εφτασε και στο σημείο ν' αφαιρεί αυθαίρετα το δικαίωμα της ψήφου από τα μέλη της ενορίας, που δεν συμφωνούσαν με την πολιτική του. Μάλιστα, έδιωξε και τον οργανισμό Ladies Progressive Society, απαγορεύοντας να κάνουν χρήση της αίθουσας εκδηλώσεων, επειδή δεν δέχτηκαν να γίνουν Φιλόπτωχος και να δώσουν τα χρήματα του ταμείου τους στην μητρόπολη, αντί να τα ξοδεύουν γιά την δική τους εκκλησία.

Η απάτη
Ο παπάς, υλοποιώντας την πολιτική του μητροπολίτη και αφού είδε ότι δεν μπορούσε να κάνει αυτό που ήθελε νόμιμα, εξαιτίας των αντιδράσεων, ζήτησε από δύο εγκάθετους, μέλη του Συμβουλίου ν' αλλάξουν κρυφά και παράνομα την μη κερδοσκοπική εταιρία (corporation). Mετά, παραχώρησαν της μετοχές (δηλ. όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ενορίας) στον μητροπολίτη. Γιά την δημιουργία μη κερδοσκοπικής εταιρίας χρειάζονται τρεις. Οι δύο όμως χρησιμοποίησαν το όνομα τρίτου, χωρίς να τον ρωτήσουν!
Οι ενορίτες ενημερώθηκαν γιά την πράξη αυτή και κατέφυγαν στην Δικαιοσύνη. 'Ετσι, στις 3 Σεπτεμβρίου 2008, στο δικαστήριο της πόλης, ο δικαστής θ' αποφασίσει αν η πράξη των ''μπράβων'' του μητροπολίτη ήταν νόμιμη ή παράνομη. Η υπόθεση έχει αριθμό CL08-83.

Δεν υπάρχουν σχόλια: