Για αρκετές εβδομάδες, πριν τις ήσυχες ημέρες του Αυγούστου, το τραπεζικό σύστημα πέρασε άλλη μια φάση φρενίτιδας, με επίμονες φήμες για επικείμενους γάμους και τη γνωστή από χρόνια σεναριολογία του «όλοι μιλούν με όλους». Μετά τον έλεγχο της τρόικας, όμως, τα δεδομένα φαίνεται ότι άλλη μια φορά αλλάζουν και οι προσδοκίες για γρήγορες ανακατατάξεις εξασθενούν.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών μετά τις συναντήσεις του με τους ελεγκτές της τρόικας, έγινε υπόδειξη να προσφερθούν και νέες κρατικές ενισχύσεις στο τραπεζικό σύστημα. Πράγματι, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι πολύ γρήγορα θα εγκριθούν πρόσθετες κρατικές εγγυήσεις για την έκδοση τραπεζικών τίτλων, ύψους 25 δις. ευρώ, τους οποίους οι τράπεζες θα «παρκάρουν» στο χρηματοδοτικό παράθυρο της ΕΚΤ, μαζί με τους τίτλους των 130 δις. ευρώ που ήδη έχουν δεσμεύσει, για να λάβουν χρηματοδοτικό «φιλί της ζωής» από την Φραγκφούρτη.
Αυτές οι νέες ενισχύσεις έρχονται να προστεθούν στα 15 δις. ευρώ κρατικών εγγυήσεων που ήδη χορηγήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς είναι φανερό πλέον ότι τα τραπεζικά ιδρύματα, όπως τόνισε πρόσφατα και ο Γιάννης Κωστόπουλος της Alpha Bank, αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα ρευστότητας. Παρότι στηρίζονται στις χρηματοδοτήσεις που αφειδώς παρέχει η ΕΚΤ, έχουν εξαντλήσει τα αποδεκτά καλύμματα για αναχρηματοδότηση, γι’ αυτό άλλωστε και το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τις νέες εγγυήσεις των 25 δις. ευρώ.
Όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, το νέο «πακέτο» των εγγυήσεων περιπλέκει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, καθώς:
1. Σύμφωνα με το μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα για το «πακέτο» των 110 δις. ευρώ, όσες ενισχύσεις προσφερθούν στις τράπεζες κατά τη διάρκεια εφαρμογής του τριετούς προγράμματος διεθνούς χρηματοδότησης της Ελλάδας θα πρέπει να δοθούν με απόλυτο σεβασμό των κοινοτικών κανόνων για τον ανταγωνισμό και τις κρατικές ενισχύσεις. Αυτό προϋποθέτει, ότι η κυβέρνηση θα πάρει προκαταβολικά την έγκριση της Κομισιόν και για τα 25 δις. ευρώ των νέων εγγυήσεων, όπως ακριβώς έχει γίνει άλλωστε και με τις προηγούμενες «δόσεις» κρατικών ενισχύσεων.
2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη σειρά της, θέτει αυστηρούς όρους στην έγκριση ενισχύσεων στις ευρωπαϊκές τράπεζες και ένας από τους βασικότερους είναι ο περιορισμός των επιθετικών κινήσεων αύξησης μεριδίων αγοράς από τις τράπεζες που βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Αυτό σημαίνει, ότι όλες οι επόμενες κινήσεις αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, με εξαγορές και συγχωνεύσεις, θα πρέπει να έχουν και την έγκριση της Κομισιόν, στο βαθμό που όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα λάβουν ενισχύσεις και από το νέο «πακέτο» των 25 δις. ευρώ, όπως άλλωστε έπραξαν και με τις προηγούμενες «δόσεις» ενισχύσεων.
3. Αμέσως μετά την έγκριση των Βρυξελλών για το «πακέτο» των 25 δις. ευρώ, θα ολοκληρωθεί και ο νέος γύρος ελέγχων αντοχής στις τράπεζες, αυτή την φορά από την Τράπεζα της Ελλάδος και το νεοσύστατο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Από τους ελέγχους αυτούς θα κριθεί ποιες τράπεζες θα χρειασθεί να ζητήσουν άμεσα κεφαλαιακή ενίσχυση από την αγορά, που αν δεν βρεθεί θα πρέπει να ζητηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που έχει «προίκα» 10 δις. ευρώ. Η ενδεχόμενη χορήγηση νέων κεφαλαιακών ενισχύσεων αυτόματα θα ανεβάσει τον πήχη της ευρωπαϊκής «εποπτείας» στις κινήσεις επέκτασης των τραπεζών και πάλι με βάση τους αυστηρούς κανόνες των Βρυξελλών για τον ανταγωνισμό και τις κρατικές ενισχύσεις.
Καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει και θα συνεχίσει να βρίσκεται για αρκετά χρόνια υπό την εντατική παρακολούθηση του Δημοσίου και των διεθνών οργανισμών, γίνεται φανερό ότι ο πραγματικός κυρίαρχος του παιχνιδιού στις εξαγορές και συγχωνεύσεις δεν είναι οι ίδιοι οι τραπεζίτες, αλλά η Κομισιόν και οι άλλοι παράγοντες της τρόικας, που θα πρέπει να εγκρίνουν κάθε κίνηση στρατηγικής σημασίας στο τραπεζικό σύστημα.
Δεν είναι ίσως τυχαίο, ότι οι παράγοντες της τρόικας στην πρόσφατη επίσκεψή τους τόνισαν με νόημα στους Έλληνες συνομιλητές τους, ότι είναι προτιμότερο να γίνει αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος με είσοδο ξένων παικτών, παρά με συμφωνίες εκ των ενόντων. Με αυτά τα δεδομένα, όσοι περιμένουν γρήγορα deal μεταξύ ελληνικών τραπεζών το πιθανότερο είναι ότι θα διαψευσθούν…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου