Του Γιώργου Μακρή
Σε αλλαγή του πολιτικού χάρτη στο νομό Λάρισας είναι πιθανό να οδηγήσουν οι επόμενες εκλογές – όποτε κι αν διεξαχθούν. Η πολιτική ρευστότητα είναι βεβαίως πρωτοφανής και κάθε εκτίμηση/πρόβλεψη ενέχει υψηλό βαθμό ρίσκου.
Ωστόσο, από τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις και τις αναλύσεις των κομματικών επιτελείων, αναδύεται για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση ως πιθανό το ενδεχόμενο στο νομό Λάρισας τα δύο μεγάλα κόμματα να εκλέξουν μόλις τέσσερις βουλευτές. Με άλλα λόγια, είναι πιθανόν το ενδεχόμενο ο Ν. Λάρισας να εκπροσωπείται στην επόμενη Βουλή από έξι κόμματα.
Με βάση – πάντοτε – τα μέχρι τώρα δεδομένα από τις δημοσκοπήσεις, τα δύο μεγάλα κόμματα υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά:
- στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει λίγο πάνω από το 20% με το ΠΑΣΟΚ να έχει υποχωρήσει πλέον στα επίπεδα του 17-18%
- στην εκτίμηση ψήφου (με αναγωγή των αναποφάσιστων) η ΝΔ φαίνεται να υπερβαίνει το 30% και το ΠΑΣΟΚ να είναι κάτω από το ποσοστό αυτό (σημειώνεται ότι δεν έχει προσμετρηθεί ακόμη πλήρως ο αντίκτυπος των νέων – εξαιρετικά επώδυνων - μέτρων).
Μ’ αυτά τα δεδομένα, φαίνεται σήμερα δύσκολο η ΝΔ (ως πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις) να πιάσει το 37,5% στο Ν. Λάρισας ώστε να «κλειδώσει» την τρίτη έδρα από την πρώτη κατανομή. Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πλέον διαφορά ασφαλείας από την περιοχή του 25%, που είναι το όριο για την εκλογή δύο βουλευτών στο Ν. Λάρισας - από την πρώτη κατανομή επίσης.
Βεβαίως, τις έδρες καθορίζουν οι πολίτες με την ψήφο τους και όχι οι δημοσκοπήσεις ούτε οι εκλογικές αναλύσεις. Αναμφίβολα, όμως, με τα υπάρχοντα σήμερα στοιχεία, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, ενώ με βάση αυτές τις αναλύσεις / εκτιμήσεις κάνουν τους υπολογισμούς τους οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια των δύο μεγάλων κομμάτων…
Σε κάθε περίπτωση, την κατανομή των εδρών (και) στο Ν. Λάρισας θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό:
-Ο χρόνος των εκλογών και το πολιτικό κλίμα που (θα) επικρατεί. Διαφορετικά είναι τα δεδομένα τώρα, διαφορετικά θα είναι το Σεπτέμβριο του 2012 ή του 2013.
- Το ύψος της αποχής αλλά και η προέλευσή της (ποια κόμματα ψήφισαν το 2009 όσοι επιλέξουν να απέχουν στις επόμενες εκλογές).
- Ο αριθμός των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται ότι έχουν πολλές πιθανότητες να εισέλθουν στη Βουλή οι Οικολόγοι – Πράσινοι και η Δημοκρατική Αριστερά και (λιγότερες) η Δημοκρατική Συμμαχία (τα στελέχη της πάντως επιμένουν ότι θα είναι στη Βουλή) ή άλλα πασοκογενή κυρίως σχήματα.
- Το πόσο ισχυρά (θα) είναι τα ψηφοδέλτια των κομμάτων στο Ν. Λάρισας και τι δυνατότητες θα έχουν οι υποψήφιοι να πάρουν ψήφους από άλλους πολιτικούς χώρους.
Σε γενικές γραμμές ισχύει ο κανόνας ότι όσο μεγαλύτερη η αποχή, τόσο περισσότερο ευνοούνται τα μεγάλα κόμματα, δηλαδή ανεβαίνουν τα ποσοστά τους καθώς οι έδρες κατανέμονται με βάση τα έγκυρα ψηφοδέλτια.
Ισχύει επίσης ότι αν η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (2009) εκτονωθεί σε μεγάλο βαθμό στην αποχή, τότε το – βαρύ – κλίμα που υπάρχει σήμερα στην κοινωνία δεν θα αποτυπωθεί στην κάλπη.
Επιπρόσθετα, όσο περισσότερα κόμματα εισέλθουν στη Βουλή, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εκλεγεί και 4ος βουλευτής από τα θεωρούμενα «μικρά» κόμματα στο Ν. Λάρισας.
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Με τα σημερινά δεδομένα φαίνονται ως πιθανά τα εξής τρία σενάρια κατανομής εδρών στο Ν. Λάρισας:
- Επανάληψη της ισχύουσας σήμερα κατανομής με 3 έδρες στη ΝΔ (εφόσον είναι πρώτο κόμμα), 2 στο ΠΑΣΟΚ και από 1 έδρα σε ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ (3-2-1-1-1).
- Απώλεια της 3ης έδρας από το πρώτο κόμμα, τη ΝΔ εν προκειμένω εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και κατανομή των εδρών: 2 ΝΔ – 2 ΠΑΣΟΚ και από 1 έδρα ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και ένα κόμμα που θα εισέλθει στη Βουλή (2-2-1-1-1-1).
- Απώλεια της 2ης έδρας από το ΠΑΣΟΚ ως δεύτερου κόμματος (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) και κατανομή των εδρών: 3 ΝΔ – 1 ΠΑΣΟΚ και από 1 έδρα ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και ένα κόμμα που θα εισέλθει στη Βουλή (3-1-1-1-1-1).
Υπάρχει βεβαίως κι ένα πιο «προχωρημένο» σενάριο το οποίο προϋποθέτει μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές και καταβύθιση των ποσοστών των δύο μεγάλων κομμάτων (στην ουσία, να επιβεβαιωθεί στην πράξη η πρόθεση ψήφου όπως αποτυπώνεται σήμερα στις δημοσκοπήσεις).
Σε μια τέτοια περίπτωση η κατανομή εδρών στο Ν. Λάρισας μπορεί να γίνει ως εξής: -2 έδρες ΝΔ – 1 έδρα ΠΑΣΟΚ – 1 έδρα ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και δύο κόμματα που θα εισέλθουν στη Βουλή (2-1-1-1-1-1-1).
Εξυπακούεται ότι αν μεταβληθούν τα δεδομένα και είναι το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα αλλάζουν ανάλογα και τα προαναφερθέντα σενάρια.
Υπενθυμίζεται ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν (εκτός αν ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή νέος εκλογικός νόμος με πλειοψηφία 200 βουλευτών) με το λεγόμενο «νόμο Παυλόπουλου» που δίνει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Στο μπόνους αυτό βασίζονται στη ΝΔ και θεωρούν ότι θα πάρουν την τρίτη έδρα στο Ν. Λάρισας. Υπάρχει βεβαίως και ο αντίλογος. Ότι μπορεί να κερδίσουν τις επιπλέον έδρες σε μικρότερες περιφέρειες και όχι στην οκταεδρική της Λάρισας (για παράδειγμα, να επαναληφθεί το 4-1 της Καρδίτσας το 2007).
Ιστορικά, το κυβερνών κόμμα που χάνει στις εκλογές,
χάνει πάντοτε τουλάχιστον μία έδρα στο νομό Λάρισας
Μία ή και δύο έδρες χάνει το (εκάστοτε) κυβερνών κόμμα στο Νομό Λάρισας όταν χάνει την εξουσία όπως αποδεικνύει η ιστορία της μεταπολιτευτικής περιόδου.
Συγκεκριμένα,
-Το 1981 η Νέα Δημοκρατία χάνει τις εκλογές και την εξουσία καθώς και μία έδρα στο νομό Λάρισας (το 1977 εξέλεξε τέσσερις βουλευτές). Σε σύγκριση μάλιστα με τις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές του 1974, χάνει δύο έδρες.
-Το 1989 τερματίζεται η πρώτη περίοδος διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο χάνει μία έδρα στο Ν. Λάρισας (εκλέγει τρεις βουλευτές).
-Το 1993 ολοκληρώνεται η κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον κ. Κώστα Μητσοτάκη. Στις εκλογές η ΝΔ χάνει τις δύο από τις τέσσερις έδρες που είχε στο Ν. Λάρισας. Μάλιστα, στις εκλογές αυτές, είναι η μοναδική φορά στη μεταπολίτευση που το ΠΑΣΟΚ εκλέγει πέντε βουλευτές στο Ν. Λάρισας.
-Το 2004 τερματίζεται η δεύτερη περίοδος διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, που χάνει επίσης μία έδρα στο Ν. Λάρισας εκλέγοντας τρεις βουλευτές (σε σύγκριση μάλιστα με τις εκλογές του 1993 χάνει δύο έδρες).
-Το 2009 ολοκληρώνεται η βραχύβια κυβερνητική θητεία της κυβέρνησης ΝΔ με πρωθυπουργό τον κ. Κώστα Καραμανλή. Η ΝΔ χάνει μία έδρα στο Ν. Λάρισας σε σχέση με τις εκλογές του 2007 εκλέγοντας μόλις δύο βουλευτές. Σε σχέση μάλιστα με τις εκλογές του 2004 χάνει δύο έδρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου