Δευτέρα

Το κύκνειο άσμα των Βλάχων της πΓΔΜ


.
Εντύπωση προκαλεί η δημοσίευση του ιστορικού βιβλίου της έκτης τάξης του δημοτικού στην πΓΔΜ, όπου περιέχεται το κεφάλαιο: "Александар Македонски бил Влав" δηλαδή:
"Οι Βλάχοι απόγονοι του Αλεξάνδρου του Μακεδόνα".
Οι δηλώσεις εξ’ άλλλου του Ντίμε Ντίμτσεφ (Диме Димчев), μέλους Ένωσης για τον πολιτισμό των Βλάχων, των Σκοπίων, ότι οι Βλάχοι κατάγονται από τον Αλέξανδρο, γιατί η μάνα του ήταν από τα ...Γιάννενα, προκαλεί, αν μη τι άλλο, μειδίαμα ...απλής συγκατάβασης…
Μόλις τέσσερα χρόνια περάσανε από την ημέρα που γιόρτασαν οι Βλάχοι στα Σκόπια, τα 100 χρόνια από την αναγνώριση των εθνικών δικαιωμάτων τους, από τον Αμπντούλ Χαμίντ Β 'το 1905.
Και ο τότε πρόεδρος του ιδίου συλλόγου, Νίκολα Μπαμπόφσκι, δήλωνε ευτυχισμένος που η βλάχικη μειονότητα απολάμβανε σχεδόν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το σκοπιανό σύνταγμα.
Κάτι έπαιξε με την αλλαγή στο προεδρείο των Βλάχων...
Τι μεσολάβησε;
Πως ξαφνικά πετάξανε στον καιάδα – και αυτοί - την ιστορία τους και "σλαβο-μακεδονοποιήθηκαν";
Το Μάϊο του 2005 διατυμπανίζανε την παρουσία τους και ζητούσανε η βλάχικη γλώσσα να μπει στην εκπαίδευση και να παραβλεφτούν "τα εμπόδια που έβρισκαν οι αρμόδιοι".
Στην εκδήλωση που έγινε, μάλιστα, στην Κεντρική Ακαδημία στις 22 Μαίου 2005 υπό την αιγίδα του προέδρου της πΓΔΜ κ. Τσερβενκόφσκι πήραν υποσχέσεις για τα δικαιώματά τους.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης για τον πολιτισμό των Βλάχων Ντ. Ντίμτσεφ, που σήμερα ενστερνίζεται τον σλαβομακεδονισμό, και κατάγεται, λέει (και αυτός), από τους αρχαίους Μακεδόνες, τότε που ήταν απλό μέλος του συλλόγου, πολεμούσε να μην αφομοιωθούν οι Βλάχοι από του Σλαβομακεδόνες.
Τελικά αυτό που φοβόταν για τους άλλους, το επεδίωξε ο ίδιος...
"Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ακόμη καταγράψει και κωδικοποιήσει τη βλάχικη γλώσσα, όπως και των Ρομά, για να τις εντάξει ως γλώσσα στην υποχρεωτική εκπαίδευση" είχε δηλώσει τότε ο Ντίμτσεφ . (πρακτορείο ΜΙΑ 15-3-2005 & κανάλι Α1).
Σήμερα (εφημ. Vest 1-12-09) δηλώνει "μακεδόνας":
"Πιστεύουμε πως οι Βλάχοι είναι απευθείας απόγονοι του Αλεξάνδρου του Μακεδόνα, αν και ο ίδιος δεν μιλούσε βλάχικα ούτε ήταν Βλάχος".
Τι άλλαξε κύριε Ντίμτσεφ;
Γίνατε ...σούπα και εσείς;
Ο Ρουμάνος Δρ Doru Lozovann, που είναι ερευνητής και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κισινάου και πολλών άλλων τίτλων, έγραψε μια διδακτορική διατριβή, το 2007, με θέμα: "Οι Ρουμάνοι της Βαλκανικής χερσονήσου-ανθρωπολογική και γεωγραφική μελέτη" (στη ρουμανική γλώσσα: "Românii din peninsula Balcanică – Studiu uman şi geografic").
Η μελέτη αφορά την παρουσία των βλάχων ή αρουμούνων σε Αλβανία, πΓΔΜ, Βουλγαρία και Σερβία.
Στην Ελλάδα αναφέρει πως δεν υπάρχει τέτοια μειονότητα.
Ο ερευνητής στο πόνημά του σχετικά με την πΓΔΜ, σημειώνει πως αυτή είναι η μόνη χώρα της βαλκανικής που αναγνωρίζει την ύπαρξη της βλάχικης μειονότητας.
"Στην πΓΔΜ σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2001, σε συνολικό πληθυσμό μόλις δύο εκατομμυρίων κατοίκων, αναγνωρίζονται μόνον 8.600 Βλάχοι. Σύμφωνα όμως με τις εκτιμήσεις μου, αφού περιηγήθηκα επί έναν μήνα, όλη τη χώρα, οι Αρμάνοι (Βλάχοι) είναι δέκα φορές πιο πολλοί, κάπου 70-80.000. Υπάρχει μάλιστα και ένας βουλευτής στο Κοινοβούλιο που ψηφίστηκε από αυτούς. Βλάχικα διδάσκονται στα σχολεία των πόλεων Στρούγκα, Κρούσεβατ, Μπίτολα και Σκόπια και σε μερικά χωριά. Οι δάσκαλοι που διδάσκουν στην βλάχικη γλώσσα έχουν βλάχικη καταγωγή και ορισμένοι έχουν τελειώσει στις σπουδές τους στη Ρουμανία".
Με τη γραμμή τώρα που προωθείται για τη σλαβοποίησή τους, καθώς υπογράφεται η ιστορία τους από τρεις δήθεν καθηγητές, ότι οι Βλάχοι κατάγονται, τάχα, από τους ...αρχαίους Μακεδόνες, έλαβαν τη χαριστική σπρωξιά προς το λάκκο της απορρόφησης και αφομοίωσης.
Η βλάχικη παρουσία αρχίζει να ξεθωριάζει στο πληθυσμιακό χάρτη της πΓΔΜ.
Και το κύκνειο άσμα, του "προέδρου" τους, είναι η τελευταία πράξη της ιστορίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: