Κυριακή

Δημοψηφισματα εδω και τωρα!!!!

Το ενδιαφέρον των Ελλήνων και η διάθεση συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων καταδεικνύει την ανάγκη καθιερώσεως του θεσμού των δημοψηφισμάτων στην Ελλάδα. Ο Έλληνας δεν είναι αδιάφορος όπως ορισμένοι νομίζουν. Απαιτεί να τον σέβονται τα πολιτικά κόμματα και να μην τον ακούν μόνο μία φορά στα τέσσερα χρόνια, αλλά συχνότερα.
Είναι δύναμη και υγεία για το πολιτικό μας σύστημα το γεγονός ότι οι δύο Πρόεδροι των κομμάτων εξουσίας έχουν τόσοι μεγάλη λαϊκή νομιμοποίηση. Είδαμε να λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο η άμεση δημοκρατία. ?λλωστε δημοκρατία σημαίνει το κράτος του δήμου, δηλαδή ότι τη δύναμη έχει ο λαός. Και το Σύνταγμά μας ορίζει ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και υπάρχουν υπέρ του λαού και του Έθνους. Εξ άλλου το ισχύον Σύνταγμα προβλέπει τη θέσπιση δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία της Κυβερνήσεως ή ικανού αριθμού βουλευτών. Ο θεσμός δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, πιστεύω όμως ότι ωρίμασε το αίτημα αυτό.
Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε κατά την εσωκομματική προεκλογική εκστρατεία υπέρ του θεσμού των δημοψηφισμάτων. Φυσικά δεν πρέπει να γίνει κατάχρηση, αλλά να προσφεύγουμε στη λαϊκή ψήφο όταν κρίνονται μείζονα εθνικά και κοινωνικά θέματα. Στην Ιταλία, στην Ελβετία και σε άλλες χώρες γίνονται συχνά δημοψηφίσματα. Η Συνταγματική Συνθήκη της Ευρ. Ενώσεως απορρίφθηκε από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς κατόπιν δημοψηφίσματος, ενώ οι Ιρλανδοί κατοχύρωσαν καλύτερα τα εθνικά τους συμφέροντα αφού καταψήφισαν στο πρώτο από τα δύο δημοψηφίσματα τη Συνθήκη της Λισσαβώνας. Η Συνθήκη αυτή, που ήδη ισχύει από την 1-12-2009, ορίζει ότι και στην Ευρ. Ένωση μπορεί να γίνει δημοψήφισμα για την πρόταση ή απόρριψη ευρωπαϊκού νόμου, αν το ζητήσουν ενυπογράφως ένα εκατομμύριο πολίτες από αρκετές και διαφορετικές χώρες-μέλη. Και μην ξεχνούμε ότι η Κύπρος σώθηκε από το απαράδεκτο Σχέδιο Ανάν χάρις στο δημοψήφισμα της 24-4-2004.

Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια: