Δευτέρα

«Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης‏

Subject: Apogevmatini Konstantinoupolis

Αγαπητοί Συνάδελφοι της Ελλάδος και της Διασποράς,

Δανειζόμενος τα ιστορικά στοιχεία της εφημερίδος «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης, από τον σημερινό εκδότη της, τον δημοσιογράφο Μιχάλη Βασιλειάδη, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η «Απογευματινή» είναι μια ημερήσια Ελληνική εφημερίδα, που εκδίδεται στην Πόλη από το 1925, συνεχώς μέχρι σήμερα.

Η «Απογευματινή» έχει καταγραμμένη στις σελίδες της όλη την ιστορία, πολιτική και κοινωνική, των τελευταίων 80 ετών του Ελληνισμού της Πόλης. Περιέχει ειδήσεις και σχόλια από τα πρώτα χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα, ιδωμένα με το μάτι της μειονότητας. Το μότο της εφημερίδας «ουδείς γεννάται, ουδείς αποθνήσκει άνευ της Απογευματινής» δηλώνει τη στενή σχέση της με την καθημερινή ζωή των Ρωμιών της Πόλης ως ο κατ’ εξοχήν δέκτης των κοινωνικών αγγελιών, όπως γάμοι, βαπτίσεις, θάνατοι, μνημόσυνα κλπ. Η εφημερίδα, που είναι ταυτόχρονα και ένα αλμανάκ των ελληνοτουρκικών σχέσεων της ίδιας περιόδου, αποτελεί ντοκουμέντο όπου είναι καταγραμμένες με τον καλύτερο τρόπο οι σχέσεις της Ρωμαίικης μειονότητας με τον Τουρκικό πληθυσμό.

Σήμερα αποτελεί τον εκφραστή και το μέσο επικοινωνίας των Ρωμιών της Πόλης και εκδίδεται καθημερινά πλην Σαββατοκύριακου. Γράφεται στα ελληνικά και φθάνει στα χέρια των αναγνωστών μέσω των διανομέων, ενώ στις περιοχές που κατ' εξοχήν κατοικούν οι Ρωμιοί, όπως το Πέρα, τα Ταταύλα, το Φερίκιοϊ κλπ., πωλείται και στα περίπτερα. Το τιράζ της έχει φθάσει τα 550 φύλλα, κάτι που σημαίνει ότι εισέρχεται σε κάθε ομογενειακό σπίτι.

Η "Απογευματινή" τον τελευταίο χρόνο έχει κάνει μία προσπάθεια για να στέλνει σε συνδρομητές του εξωτερικού το φύλλο σε ηλεκτρονική μορφή. Από την επιτυχία της προσπάθειας αυτής πιθανόν και να εξαρτηθεί η βιωσιμότητα της εφημερίδας. Ο στόχος των 500 συνδρομητών στο εξωτερικό, ο οποίος δεν θεωρείται ακατόρθωτος, εάν επιτευχθεί θα δώσει το ποθητό αποτέλεσμα.

Η ετήσια συνδρομή είναι 100 ευρώ, που μπορούν να κατατεθούν στην Ελλάδα στην Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) στο λογαριασμό 687 / 746122 - 43 (στο όνομα Μιχάλης Βασιλειάδης, κοινός λογαριασμός με Μαρίκα Βασιλειάδη) και στη συνέχεια να γίνει ενημέρωση με e-mail στη διεύθυνση: Apogevmatini Konstandinoupolis [apo.istanbul@gmail.com].

Το όνομα και τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι:
Apogevmatini (Istanbul / Turkey)
Daily Newspaper in the Greek language
Office: +902122255957
Office (Mon-Fri, 09:00-13:00): +902122932035
Fax: +902122932013

Θα ήθελα αν σας ενθαρρύνω να εγγραφείτε συνδρομητές της ηλεκτρονικής έκδοσης και κάθε πρωί θα βρίσκετε στο computer σας, με συνέπεια στο ραντεβού της, την "Απογευματινή", με όλες τις σημαντικές ειδήσεις που αφορούν τους Ρωμιούς της Πόλης, αλλά και τον Ελληνισμό γενικότερα. Η συνδρομή σας αυτή ας θεωρηθεί ότι είναι και ένας φόρος τιμής στους Ρωμιούς της Πόλης, που επί αιώνες κράτησαν εκεί  άσβεστη τη φλόγα της Ρωμιοσύνης, στηρίζοντας συγχρόνως την αδιάλειπτη ζωή του Πατριαρχείου μας στη γενέτειρα του.

Με εκτίμηση,
Ε. Κ. Πολυχρονιάδης
Θεσσαλονίκη 12 Μαρτίου 2010



E.K. Polychroniadis
Department of Physics
Aristotle University of Thessaloniki
Thessaloniki 54124, Greece
Tel.: +30.2310.998163
Fax: +30.2310.998241
e-mail: polychr@auth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: