Τι ακριβώς γίνεται στο Υπουργείο Εξωτερικών; Είκοσι δύο μέρες από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι αρμοδιότητες της πολιτικής ηγεσίας ενώ σταυρόλεξο (για δυνατούς λύτες) παραμένει το ένα τελικά θα ορισθεί υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού. Πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου θέλουν τον υφυπουργό κ. Σπύρο Κουβέλη να αναλαμβάνει τελικά τον Απόδημο Ελληνισμό αν και ορισμένες πηγές του ίδιου χώρου μιλούν για ανασύσταση του θεσμού (με ταυτόχρονη αναβάθμιση) του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού ώστε να μην χρειάζεται υφυπουργείο Απόδημου Ελληνισμού.
Στην προοπτική αυτή αντιδρούν, πάντως, πολλοί ομογενειακοί κύκλοι οι οποίοι έχουν κάνει γνωστή την αντίθεσή τους σε μία πιθανή κατάργηση του υφυπουργείου Απόδημου Ελληνισμού.
Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη συνιστούν «υπομονή» γιατί, όπως εξηγούν, ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα στο Μέγαρο Μαξίμου, πόσο μάλλον στο υπουργείο Εξωτερικών». Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι όχι μόνο δεν θα καταργηθεί το υφυπουργείο Απόδημου Ελληνισμού, αλλά, αντιθέτως, θα αναβαθμιστεί καθώς ο υφυπουργός κ. Κουβέλης θα αναλάβει το δύσκολο έργο ανάδειξης και αξιοποίησης των Αποδήμων.
Υπενθυμίζεται ότι για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού έχουν υποβληθεί, παράλληλα με εκείνες από τον ελλαδικό χώρο, και δύο υποψηφιότητες ομογενών από το εξωτερικό. Ούτε γι αυτές, όμως, έχει υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος μέχρι στιγμής ενώ άγνωστο παραμένει και το εάν έχουν εξετασθεί οι υποβληθείσες αιτήσεις.
Εντύπωση έχει προκαλέσει, πάντως, και αρνητικά σχόλια, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στις Προγραμματικές δηλώσεις δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στον Απόδημο Ελληνισμό. «Αυτό δεν εξηγεί και το τι προτίθεται να κάνει με τους Απόδημους;» αναρωτήθηκε παράγων της ομογένειας που παρεπιδημεί αυτές τις ημέρες στην Αθήνα και προσπαθεί, και αυτός, να καταλάβει «που το πάει η κυβέρνηση με τους Απόδημους».
Πάντως να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι το μόνο στο οποίο δεν έχουν καθοριστεί ακόμη αρμοδιότητες. Το ίδιο συμβαίνει και με το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, αλλά και με άλλα υπουργεία ενώ οι πρώτες «αψιμαχίες» κυβέρνησης και κόμματος που είχαν σαν αποτέλεσμα την πλειοψηφική, και όχι παμψηφεί, ανάδειξη του Σωκράτη Ξυνίδη (με 180 ψήφους) ως γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και τις αυτό-υποψηφιότητες που παραλίγο να τινάξουν στον αέρα τις εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, δείχνουν μία «αρρυθμία» στην δομική λειτουργία του Κινήματος και η οποία περνάει, προς το παρόν, χωρίς αβαρίες, κυρίως λόγω της ενασχόλησης (και της εσωστρέφειας) της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την εκλογή νέου προέδρου.
Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ έχει μπροστά του τους Απόδημους Έλληνες οι οποίοι περιμένουν, εκτός της υλοποίηση των άλλων προεκλογικών υποσχέσεων, και την προώθηση από την κυβέρνηση νομοσχεδίου για την νομοθετική ρύθμιση της ψήφου των Αποδήμων. «Μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι δεν ψήφισε το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, παρά την τελική στήριξή του και από το ΣΑΕ, γιατί ήθελε να δώσει περισσότερα δικαιώματα στους Απόδημους, όπως να ψηφίζουν δικός τους υποψηφίους κλπ. Σήμερα γιατί δεν λένε λέξη για το θέμα;» αναρωτήθηκε η ίδια ομογενειακή πηγή.
Επί του παρόντος, πάντως, ουδείς στην κυβέρνηση δείχνει να ασχολείται με το θέμα παρά το γεγονός ότι έχει ήδη ξεκινήσει συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο...
Η κωλυσιεργία που παρατηρείται στα θέματα Απόδημου Ελληνισμού, δείχνει ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων οι απόδημοι δεν βρίσκονται στην πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης η οποία μοιάζει να προσπαθεί να βρει το βηματισμό της εν μέσω των πολλών προβλημάτων, κυρίως οικονομικών, που κληρονόμησε και που την υποχρεώνουν, τώρα, να αλλάξει ή να αποστεί από ορισμένες προεκλογικές της εξαγγελίες μετά την ευφορία των πρώτων συγχαρητήριων ημερών...
http://www.kalami.net/monima/siemensistan.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου