Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Ο πρόεδρος της υποεπιτροπής Ευρώπης της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής βουλής και συμπρόεδρος της Ομάδας Φίλων της Τουρκίας στο Κογκρέσο, Ρόμπερτ Ουέξλερ, ανακοίνωσε την απόφασή του να παρατηθεί από μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων για να ηγηθεί του Κέντρου για την Ειρήνη και Οικονομική Συνεργασία Μέσης Ανατολής. Ο Εβραϊκής καταγωγής βουλευτής της Φλόριδα σε ανακοίνωσή του μιλά για μία άνευ προηγουμένου ευκαιρία που του ανοίγεται, να συμβάλλει ουσιαστικά στην ειρηνευτική διαδικασία του μεσανατολικού, μέσω του μη κερδοσκοπικού αυτού οργανισμού, που ίδρυσαν το 1989 ο μεγιστάνας των τροφίμων Ντάνιελ Αμπραχαμ κι ο βουλευτής Γουέιν Όουεν.
«Στους προσεχείς μήνες οι Αραβες και Ισραηλινοί ηγέτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με μνημειώδεις αποφάσεις που θα επιδράσουν δραματικά την περιοχή και τον κόσμο ολόκληρο, για πάρα πολλές δεκαετίες, ανέφερε ο κ. Ουέξλερ, θέτοντας ως στόχο τη δημιουργία μίας νέας δυναμικής η οποία θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό Μπανιαμίν Νετανιάχου να αναλάβει τα απαραίτητα ρίσκα για την ειρήνη.
Ο κ. Ουέξλερ βρέθηκε ακόμη από τις προκριματικές στο πλευρό του Μπαράκ Ομπάμα και συγκρούστηκε με τα συντηρητικότερα κομμάτια του Αμερικανο-εβραϊκού λόμπι, τα οποία υποστήριζαν τη Χίλαρι Κλίντον.
Αν και ήταν ένας από τους ιδρυτές της Ομάδας Φίλων της Τουρκίας στο Κογκρέσο, την τελευταία 5ετία οι θέσεις μετατοπίστηκαν προς την πλευρά της Ελλάδας, όταν η προσπάθειά του να οργανώσει επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κογκρέσου με απευθείας πτήση στα κατεχόμενα, αμέσως μετά την καταψήφιση του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα του 2004, συνάντηση την έντονη αντίδραση της οργανωμένης Ομογένειας, μεταξύ άλλων κι από 1.600 ψηφοφόρους του.
Μετά τις αντιδράσεις, ο κ. Ουέξλερ ήλθε σε επαφή με το ελληνικό λόμπι, συγκηδεμόνευσε ψήφισμα στο Κογκρέσο για το Μακεδονικό και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και άρχισε να υποστηρίζει την ανάγκη μείωσης του αριθμού των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, ως χειρονομία καλής θέλησης.
Τη θέση του φημολογείται ότι θα καταλάβει ο δημοκρατικός βουλευτής του Τενεσί, Τζον Τένερ, που θεωρείται επίσης φίλος της Τουρκίας (είναι μέλος της Επιτροπής Φίλων της Τουρκίας) και εργάστηκε εναντίον της υιοθέτησης του ψηφίσματος για την Αρμενική Γενοκτονία στο Κογκρέσο. Παρότι είναι μέλος της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων της Βουλής, δεν έχει υποστηρίξει κανένα από τα βασικά νομοσχέδια που έχουν προωθηθεί από το ελληνικό λόμπι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου