Οι καθήμενοι σύμβουλοι του Γ. Παπανδρέου καταλαμβάνουν σχεδόν δύο ορόφους στη Χαρ. Τρικούπη. Γιατί υπάρχουν και οι όρθιοι, που εμφανίζονται εκτάκτως στις συσκέψεις, όπως και οι λεγόμενοι σύμβουλοι e-mail, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Πόσοι είναι το σύνολο;
Ο ακριβής αριθμός αναζητάται, αλλά μετρήστε ονόματα: Χαρ. Παμπούκης, Αλ. Κόκκος, Χρ. Τζουτζουράκης, Β. Βαλασσόπουλος, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ανδρ. Μητσός, Σ. Βαλντέν, Γ. Ρουμπάτης, Π. Συναδινός, Ν. Κοτζιάς, Δημ. Δόλλης, Δημ. Δρούτσας, Β. Παπαδημητρίου, Δημ. Στεφάνου, Ν. Ζιώγας, Γ. Ελενόπουλος, Χρ. Αβραάμ, Π. Γερουλάνος, οι κυρίες Μαριλένα Κοπά, Τίνα Μπιρμπίλη, Ρεγγίνα Βάρτζελη και τα δυο του αδέλφια, Νίκος και Ανδρίκος.
*Δεν συνομιλούν, όλοι, φυσικά, απευθείας με τον πρόεδρο, ούτε έχουν όλοι το ίδιο επίπεδο επαφών. Αλλωστε, στο σύστημα των συμβούλων του Γιώργου, η μόνη σταθερή αξία είναι αυτή των σχέσεων τύπου «ασανσέρ». Μια πάνω, μια κάτω, δηλαδή.
*Στην επιλογή φαίνεται μια πολυσυλλεκτικότητα. Υπάρχουν από αμερικανοτραφέντες έως αριστεροί και λειτουργούν χρόνια με τη λογική των «επάλληλων κύκλων». Δηλαδή όλοι για κάτι και κανείς για όλα.
*Τα πολιτικά στελέχη ποτέ δεν τους είδαν με καλό μάτι και αντέδρασαν, όταν η Τίνα Μπιρμπίλη και οι Γ. Παπακωνσταντίνου, Δημ. Δρούτσας και Β. Παπαδημητρίου άρχισαν να μετέχουν στις συσκέψεις των συντονιστών και να αντιμετωπίζονται από τον πρόεδρο ως ισότιμοι με τους κορυφαίους του κινήματος.
*Ποιοι είναι σήμερα οι πιο στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου; Οι 11 που παρουσιάζουμε. Κι ο πιο σταθερός, βεβαίως, ο Ν. Αθανασάκης. Αλλά ο «γκουρού» της επικοινωνίας δεν έχει ανάγκη από συστάσεις.
Πανεπιστημιακός, νομικός, μέλος του ΙΣΤΑΜΕ, που διακρίνεται για την πολιτική του σκέψη.
Επί υπουργίας Γιώργου στο ΥΠΕΞ διατέλεσε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του και γενικός γραμματέας του υπουργείου. Προεκλογικά είχε ρόλο «αντιστράτηγου» στο «στρατηγείο» που στήθηκε τότε στη Μαυρομιχάλη. Είναι ο άνθρωπος για όλες τις επικίνδυνες αποστολές. Παρ' όλα αυτά η σχέση του με τον Γ. Παπανδρέου έχει διαρκή σκαμπανεβάσματα. Για την ακρίβεια έχει περάσει από τα 40 κύματα τον τελευταίο χρόνο, με καλύτερη στιγμή τις κοινές διακοπές τους τα Χριστούγεννα στο Παρίσι. Ποια ήταν η χειρότερη; Αυτή που διανύουμε, τώρα, λένε όσοι (επιμένουν ότι) γνωρίζουν...
Πρώην βουλευτής Αυστραλίας, πρώην γενικός γραμματέας Διεθνούς Οικονομικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού. Νυν σύμβουλος του προέδρου επί θεμάτων ομογένειας.
Προεκλογικά είχε την ευθύνη για τις περιοδείες του προέδρου. Το σημερινό του status, πάντως, ουδείς μπορεί να το περιγράψει με ακρίβεια.
Ο Γ. Παπανδρέου τον βρήκε ως υπουργός στη διεύθυνση Τύπου του ΥΠΕΞ. Εγινε το νούμερο δύο μετά τον (νυν ευρωβουλευτή) Π. Μπεγλίτη στην ενημέρωση και σήμερα είναι σύμβουλος του προέδρου σε θέματα Τύπου.
Είναι ο τύπος που ταιριάζει στο στιλ Παπανδρέου: Μορφωμένος (τέλειωσε με άριστα τη νομική , έκανε μάστερ στο LSC), εθελοντής δασοπυροσβέστης και δωρητής σώματος.
Με τα κομματικά στελέχη είχε στην αρχή ένα πρόβλημα συνεννόησης (η διπλωματική με την ΠΑΣΟΚική είναι δύο διαφορετικές διάλεκτοι) αλλά εξομαλύνθηκε. Ο Ν. Ζιώγας έχει χιούμορ και δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες. Για τη Χαρ. Τρικούπη και τα δύο είναι προσόντα.
Είναι ο «νέος» της Χαρ. Τρικούπη με θητεία 5 μηνών. Στην περίπτωσή του το εντυπωσιακό είναι ότι πέρασε από τη μια όχθη στην άλλη: Από δημοσιογράφος που επί 12 χρόνια κάλυπτε το ρεπορτάζ του κόμματος, έγινε νούμερο 2 μετά το Νίκο Αθανασάκη στο γραφείο τύπου. Τους «παλιούς» τους ξέρει και τον ξέρουν από την καλή και την ανάποδη, ενώ μαθαίνει γρήγορα και τα στελέχη του «νέου ΠΑΣΟΚ».
Τίνα Μπιρμπίλη
Οι πολέμιοί της τής καταλογίζουν την προτίμησή της στα φθαρμένα τζιν, ακόμη κι αν πρόκειται να εμφανιστεί σε επίσημες εκδηλώσεις. Οι υπεραπιστές της πάλι λένε ότι αν δεν ήταν νέα και συμπαθής και στη θέση της ήταν ένας άνδρας με χαρακτηριστικά παραδοσιακού στελέχους, η αντιμετώπιση απέναντί της θα ήταν πιο καλοπροαίρετη. Αμφίβολο...
Γ. Παπακωνσταντίνου
Ρεγγίνα Βάρτζελη
Βασίλης Παπαδημητρίου
Ο «κοσμογυρισμένος» της Χαρ. Τρικούπη: Ρωσία, Λονδίνο, Ιταλία μερικοί από τους σταθμούς που εργάστηκε ως ακόλουθος του (πρώην) υπουργείου Τύπου.
Στη Μόσχα γνωρίστηκε με τον Γ. Παπανδρέου, ενώ όταν αποφάσισε να επιστρέψει προ τετραετίας στην Ελλάδα συνεργάστηκε μαζί του στο ΥΠΕΞ, οργανώνοντας το δικτυακό τόπο και τα διάφορα ιντερνετικά του Παπανδρέου. Στη Χαρ. Τρικούπη είναι ο σύνδεσμος μεταξύ των ευρωβουλευτών και του κόμματος.
Δημήτρης Δρούτσας
Σύμβουλος επί διπλωματικών θεμάτων. Στην Ελλάδα βρέθηκε εκ μετεγγραφής από το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών, όπου και τον συνάντησε ο Γιώργος. Ξεχωρίζει για τη συνήθειά του να κυκλοφορεί πάντα «ατσαλάκωτος», με γιλέκο και γραβάτα, ενώ τα πολιτικά στελέχη που μετέχουν στις συσκέψεις του συντονιστικού σπανίως τον ακούνε να λέει κάτι παραπάνω από τη φράση «να το δούμε αυτό πρόεδρε».
Αν και ευρωπαϊστής δεν έγινε ποτέ αποδεκτός από το περιβάλλον του Κ. Σημίτη. Του χρεώνεται μάλιστα η έκρηξη του πρώην πρωθυπουργού όταν σε μια σύνοδο κορυφής έδωσε εντολή να επιστρέψει στην Ελλάδα μια ομάδα 7 συμβούλων που συνόδευε τον Γ. Παπανδρέου.
Γιάννης Παπακωνσταντίνου
Προσελήφθη στη θέση του γενικού διευθυντή της Χαρ. Τρικούπη ύστερα από διαγωνισμό με ανοικτή προκήρυξη! Μόνο που η διαδικασία επιλογής δεν ήταν... αδιάβλητη, με δεδομένο ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει ένα καταπράσινο παρελθόν, που ξεκινά από την ίδρυση του κόμματος.
Η στενή του συνεργασία με τον πρόεδρο έγκειται σε θέματα απολύτως διαδικαστικά: Πρέπει να μειώσει τα έξοδα, να αυξήσει τα έσοδα, να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ. Τις πρώτες εξετάσεις τις έδωσε στην οργάνωση του συνεδρίου, που ενέκρινε κιόλας -ετεροχρονισμένα μέσω καταστατικού- την πρόσληψή του.
Βασίλης Βαλασσόπουλος
Είναι από τους ελάχιστους που έχουν οργανική θέση και τίτλο στην πυραμίδα των στελεχών της Χαρ.Τρικούπη. Η ταμπέλα έξω από το γραφείο του γράφει:«Διευθυντής του Γραφείου του Γ. Παπανδρέου».Το χρίσμα το «κέρδισε» πέρυσι την άνοιξη, καθώς, ο Παπανδρέου χρειαζόταν (στην έξωθεν μαρτυρία του) και ένα στέλεχος που να έχει ερείσματα στο λεγόμενο «παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ». Αυτός ήταν ο Β. Βαλασσόπουλος, πρώην περιφερειάρχης και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, επί θητείας Σκανδαλίδη. Ποιος τον «ανακάλυψε» πρώτος; Ο Γ. Ρωμαίος, που τον είχε σύμβουλο στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου