Τετάρτη

Tο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας






μαυρογιαλουροςΕκτενή δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο εκφράζουν απαισιοδοξία για το μέλλον της Ελλάδας καθώς όπως υποστηρίζουν τα μέτρα λιτότητας δεν αποτελούν εγγύηση για την έξοδο από την κρίση. Αποτελούν μόνο ένα διάλειμμα όπως χαρακτηριστικά γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Τα γερμανικά δημοσιεύματα τονίζουν ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα.
Η εφημερίδα Tagesspiegel δημοσιεύει σχόλιο του Gerd Höhler υπό τον τίτλο «Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα», όπου περιγράφει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι η έγκριση των νέων μέτρων λιτότητας ήταν μόνο ένα πρώτο δύσκολο βήμα, αλλά «τώρα πρέπει να εφαρμοσθούν οι αποφάσεις για λιτότητα και μεταρρυθμίσεις».
Ο συντάκτης στο σχόλιο του επισημαίνει ωστόσο ότι το πολιτικό σύστημα της χώρα έχει χρεοκοπήσει και αυτό αποτελεί τη χειρότερη όψη της ελληνικής κρίσης. Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές υποστηρίζει ότι «θα φέρουν μια απολύτως νέα πολιτική συμπεριφορά».
«Το ελληνικό κομματικό τοπίο βρίσκεται ενόψει μιας ριζικής αλλαγής», τονίζει ο Höhler, υπενθυμίζοντας το θριαμβευτικό ποσοστό του 44% με το οποίο είχε κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές του 2009, ενώ τώρα φέρεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να έχει πέσει στο 8%. Υποστηρίζει επίσης ότι «η συντηρητική Νέα Δημοκρατία μολονότι φαντάζει ως ο βέβαιος νικητής των εκλογών, ωστόσο δεν μπορεί να υπολογίζει σε κυβερνητική πλειοψηφία».
Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος, αναφερόμενος στον παραιτηθέντα Πρωθυπουργό Παπανδρέου αναφέρει ότι «μολονότι υποσχέθηκε να κόψει τους δεσμούς με το παρελθόν, τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις και να θέσει τη χώρα σε νέα πορεία, δεν μπόρεσε να τα εφαρμόσει».
«Αλλά και στους συντηρητικούς δεν έχει κανείς έως τώρα διακρίνει την προθυμία να αναμετρηθούν με τις ισχυρές ομάδες συμφερόντων», υποστηρίζει ο συντάκτης και καταλήγει ότι «το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας είναι χρεοκοπημένο. Τώρα πρέπει πραγματικά να υπάρξει ένα ταρακούνημα στη χώρα. Αλλά οι Ελληνες είναι κουρασμένοι, είναι εξαντλημένοι από την ύφεση…
Αναζητά κανείς μάταια ανθρώπους με φρέσκιες ιδέες που θα μπορούσαν να ξυπνήσουν τη χώρα από το λήθαργό της. Αυτή είναι η πιο θλιβερή όψη της ελληνικής τραγωδίας».
«Φουλ το γκάζι με νεκρά)»
Στην Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύονται πρωτοσέλιδα σχόλια των Michael Martens και Klaus Dieter Frankenberger με τίτλο «Φουλ το γκάζι στη νεκρά (ταχύτητα)» και «Η κοινότητα των χωρών της ευρωζώνης πλήττεται, μεταξύ άλλων, από ανόητες αερολογίες» σχετικά με την ψήφιση του νέου μνημονίου και τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας.
«Η έγκριση του πρόσφατου πακέτου λιτότητας από το ελληνικό κοινοβούλιο παρέχει στην Ελλάδα μόνο ένα μικρό διάλειμμα, τίποτε περισσότερο», υποστηρίζει ο Michael Martens.
«Ο Παπαδήμος ως Πρωθυπουργός είναι σαν ένας οδηγός αυτοκινήτου που εμποδίζεται από το συνοδηγό του να βάλει την πρώτη ταχύτητα. Πατάει το γκάζι, η μηχανή βρυχάται αλλά το αυτοκίνητο δεν κινείται».
«Από την κίνηση των τεκτονικών πλακών στο ελληνικό κοινοβούλιο», σημειώνει ο Martens αναφερόμενος στην ανεξαρτητοποίηση και τη διαγραφή μεγάλου αριθμού βουλευτών από τα δύο μεγάλα κόμματα, «θα μπορούσαν να δημιουργηθούν δυνάμεις πρόθυμες να μεταρρυθμίσουν την Ελλάδα. Πλην όμως αυτή είναι η αισιόδοξη προοπτική.
Με λιγότερη αισιοδοξία εκφράστηκε η πρώην Υπουργός Οικονομίας κα Λ. Κατσέλη, προτού τη διαγράψει από το κόμμα ο Γ. Παπανδρέου, επειδή δεν ήθελε να υπερψηφίσει τα μέτρα λιτότητας. Η κα Κατσέλη υπεραμύνθηκε της απόψής της δηλώνοντας ότι ο νέος γύρος μέτρων θα οξύνει την ύφεση και θα οδηγήσει στο τέλος στη χρεοκοπία. Σ’ αυτό ίσως και να έχει δίκιο», καταλήγει ο Martens.
«Η Γερμανία δεν ευθύνεται για την ελληνική δυστυχία και ούτε κατέστρεψε το ελληνικό κράτος και την ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό φρόντισε η ίδια η ελίτ μιας χώρας, για την οποία το ευρώ υπήρξε των δώρο των Δαναών. Ωστόσο τα ανεύθυνα μέλη αυτής της ελίτ αναζητούν έναν αποδιοπομπαίο τράγο, στον οποίο μπορούν να μεταθέσουν το θυμό και την οργή των Ελλήνων πολιτών- και θεωρούν ότι τον βρήκαν στη γερμανική πολιτική», υποστηρίζει στο σχόλιό του ο Klaus Dieter Frankenberger.
«Τα κράτη της ευρωζώνης δε θα μπορούν να συντηρούν σε βάθος χρόνου ασταθή δημόσια οικονομικά και να εφαρμόζουν μία οικονομική πολιτική τύπου χαρακίρι. Εάν η ΟΝΕ θέλει να παραμείνει ενωμένη, τα κράτη- μέλη της πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια, και μάλιστα όλα», υποστηρίζει ο δημοσιογράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: