Παρασκευή

Ο Άκης ,τ' αδέλφια του και το «Άκης-gate» βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό!!!!



Από την Αριστέα Μπουγάτσου 

«Θα του πάρουν το νεοκλασικό σπίτι, μπορεί και τα άλλα ακίνητα». «Ο Ακης είναι καλός άνθρωπος». «Στο Μόναχο δεν είχε δεύτερο βρακί. Τον θυμάμαι με το ίδιο αμπέχονο επί χρόνια στο στέκι με τις ελληνικές εφημερίδες».
 «Εχει πολλά ράμματα για τη γούνα των Παπανδρέου. Θα τους κάψει».
«Ο Γιάννος θα τη βγάλει καθαρή;».
«Τον έφαγαν η μεγαλομανία και τα "κωλόσπιτα"».
«Ούτε θα γράψω ούτε θα πω το παραμικρό. Ο Ακης μάς έδωσε δουλειά και ήταν και γενναιόδωρος».
«Σιγά μη βάλουν φυλακή τον Ακη».
«Ισχυρός οικονομικός παράγων ζητούσε -μέχρι πρότινος- πιεστικά να μη χτυπάμε τον Ακη».
«Δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται».
«- Μπαμπά, τι σημαίνει παρένθετο πρόσωπο; - Κλέφτης, παιδί μου, κλέφτης».
Ολα αυτά τα λένε όσοι γνωρίζουν καλά το βίο του Ακη Τσοχατζόπουλου, την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, αλλά και όσοι από μακριά παρακολουθούν τη βίαιη πλέον αποκαθήλωση του άλλοτε Νο 2 του ΠΑΣΟΚ, που ουδείς φρέναρε, αν και πολλοί γνώριζαν ή υποψιάζονταν ότι κάτι πήγαινε στραβά.
Ολοι σιωπούσαν. Βολεύονταν. Ωφελούντο. Συγκάλυπταν ή περιέβαλλαν εαυτούς με λίπος παχύδερμου σαν μονωτικό. Χλεύαζαν και καταδίωκαν σαν λεπρούς όσους τολμούσαν να εγείρουν ανάστημα ή ερωτήματα για τις αγορές των δισεκατομμυρίων ευρώ που έγιναν από τα Ιμια μέχρι και το 2004. Τι να πρωτοθυμηθούμε: TOR-Μ1, TPQ, ZUBR, SUSANA, ηλεκτρονικός πόλεμος, PATRIOT, ΕΡΜΗΣ, S-300, F-16, υποβρύχια 214, φρεγάτες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, Apache, ΝΗ-90, Leopard Hel2, ασύρματοι κ.ά. Χάνει κανείς το λογαριασμό.
Εγινε η Ελλάδα η χαρά των εμπόρων όπλων, των μεσαζόντων, των λομπιστών, γέμισε το σύμπαν και πανάκριβες σαβούρες, ενώ το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε υποτίθεται ανάγκες που πρότειναν τα επιτελεία. ΚΥΣΕΑ ίσον βουβός κινηματογράφος. Ετσι με βουβή σκηνοθεσία αποφάσισαν οι κυβερνώντες να φορτώσουν το ΑΕΠ με δανεικά για τα όπλα της πατρίδας και τις μίζες για πάρτη τους.
Και τώρα, κάτω από τη διογκούμενη κατακραυγή, αποφάσισαν να «δικάσουν» τον Ακη. Μόνο που τώρα είναι αργά. Η ζημιά έχει γίνει. Και το ταμείον είναι μείον και δεν χωρά συγγνώμη. Παίζουν τα ρέστα τους και την παρτίδα διάσωσής τους.
Σήμερα, κατά τα φαινόμενα, ο Ακης Τσοχατζόπουλος θα παραπεμφθεί για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, έντεκα χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης των υποβρυχίων.
Καταγράφουμε ωστόσο τα εξής:
1 Ο πρώην υπουργός δεν μπορεί να παραπεμφθεί για απιστία σε βάρος του Δημοσίου, πράξη που σαφώς προηγήθηκε, αν αποδειχθεί ότι τελικά υπήρξε χρηματισμός του από τη γερμανική HDW και τα μαύρα ταμεία της, προκειμένου αυτή να κερδίσει τη χρυσή σύμβαση και στη συνέχεια και τα Ναυπηγεία. Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος η πράξη αυτή έχει παραγραφεί - νόμος περί προστασίας των υπουργών.
2 Η περίφημη Torcaso Investments Limited είναι γνωστή από τις αρχές του 2009 και από την εξεταστική για το σκάνδαλο Βατοπεδίου. Είχε συναλλαγές με τη Μονή, αγοραπωλησίες ακινήτων (στην Κηφισιά -κτήριο Βωβού- και στην Πατησίων) και από τότε η εν Αθήναις έδρα της οδηγούσε σε πρόσωπα κοντινά με τον πρώην υπουργό Αμυνας. Η εξεταστική έφτασε μέχρι τον Γ. Σαχπατσίδη, που διετέλεσε και εκδότης της ιστορικής «Μακεδονίας» και σιώπησε.
3 Η Blue Bell, ίσως και η Nobilis, ακόμα δύο εξωχώριες εταιρείες είχαν αναφερθεί στην εξεταστική για τους TOR-Μ1 (2005) που κατέληξε σε φιάσκο με τους πρωταγωνιστές στο απυρόβλητο.
4 Η Torcaso και ο λογαριασμός της 051524866 στη Morgan Stanley της Ζυρίχης που δέχτηκαν 6,7 εκατ. δολάρια από τον Νοέμβριο του 1999 μέχρι τον Μάρτιο του 2000 ερευνώνται από το καλοκαίρι του 2010 για πιθανές εισροές και από τα μαύρα ταμεία της Siemens. Εκκρεμεί ακόμα αίτημα των ανακριτών που ψάχνουν μίζες από τους Patriot και το σύστημα ΕΡΜΗΣ.
Τώρα, έπειτα από γαργάρες μηνών, αποκαλύπτουν (ΣΔΟΕ και επιτροπή) ότι τέσσερα ακίνητα ιδιοκτησίας Ακη Τσοχατζόπουλου και της συζύγου του «πλύθηκαν» από τις γνωστές off-shore. (Μετά το άρθρο 86 να χαίρονται και το πόθεν έσχες των βουλευτών).
5 Εκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ενώ ήταν γνωστό από τις αρχές του 2010 πως για τα υποβρύχια 214 καταβλήθηκαν μίζες, χρησιμοποιήθηκαν μεσάζοντες, σύμβουλοι και εικονικές συμβάσεις, η σύμβαση δεν καταγγέλθηκε και η εταιρεία δεν κηρύχθηκε έκπτωτη. Αντίθετα (με νόμο) παραγγέλθηκαν άλλα δύο υποβρύχια, 1,3 δισ. ευρώ και με διαγραφές βαρύτατων προστίμων διευκολύνθηκε η αλλαγή μετοχικού σχήματος στον Σκαραμαγκά. Επίσης μέχρι σήμερα κανένας δεν είχε το θάρρος να καταργήσει τα αντισταθμιστικά ωφελήματα (Α.Ω.), τον κολαούζο διαφθοράς που συνοδεύει κάθε σύμβαση με ένα κομβόι νταβατζήδων που μοιράζουν δουλειές και «μαύρα».
6 Την περίοδο που είχαν φρενιάσει με παραγγελίες Ακης, Γιάννος, ΚΥΣΕΑ κ.λπ. και τα «παιδιά των εξοπλισμών» αλώνιζαν στο υπουργείο χωρίς Αμυνα, ο Τύπος σχεδόν σιωπούσε. Συγκροτήματα και ΜΜΕ, τουλάχιστον τέσσερα, έκαναν δουλειές με όπλα, με lobbing ή νταβατζιλίκι, άλλοι «μισθώνονταν» και ανάλογα διάλεγαν στρατόπεδο οπλεμπόρων. Εκδότες μισθωμένοι, δημοσιογράφοι-βαποράκια, οι περισσότεροι όμως σιωπηλοί, υποταγμένοι, αδιάφοροι ή φοβισμένοι. Σ' αυτούς ανάμεσα και fan του Ακη, που δαπανούσε πολλά για δημόσιες σχέσεις, έκανε χάρες και πάντα ήταν προσιτός και ανθρώπινος.
Ηταν ο υπουργός που όλοι τον έλεγαν Ακη και πολλοί ήξεραν ή υποψιάζονταν πως κάτι γίνεται στα σκοτεινά. Ποιοι; Οι σύντροφοι. Ο ξάδελφος. Ο κουμπάρος. Η λομπίστρια, η κυρία επί των δημοσίων σχέσεων. Οι πειθήνιοι αρχηγοί. Οι παλιοί του ΠΑΚ. Η παρέα του Μονάχου. Ο μπατζανάκης, ο κουνιάδος, η συμπεθέρα, η πρώην. Το Καστρί. Οι δικηγόροι. Οι θεματοφύλακες των off shore. Οι προμηθευτές. Οι συνδικαλιστές. Οι δημοσιογράφοι. Οι επιτελάρχες. Το ΕΠΥΕΘΑ. Οι άνθρωποι του Ακη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι εκδότες-έμποροι κ.ά.
Θέλετε και άλλους; *

Μετά το Βατοπέδιο, η Torcaso εμπλέκεται και στη Siemens

Ενα έγγραφο - βόμβα συνδέει την εξωχώρια εταιρεία που θεωρείται ύποπτη για «πλυντήριο» πολιτικού χρήματος, την TORCASO, και με τα μαύρα ταμεία της Siemens, πέραν της εμπλοκής της σε αγοραπωλησίες ακινήτων με τη Μονή Βατοπεδίου.
Με την ένδειξη «εμπιστευτικό» έφτασε στην επιτροπή για τη Siemens το έγγραφο για τα εμβάσματα στην εταιρεία Torcaso, η οποία έχει οδηγήσει σε ακίνητα του Ακη Η TORCASO έγινε αρχικά γνωστή το 2009 από την πρώτη εξεταστική για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Ακολούθως οδήγησε σε ακίνητα του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου και τώρα ετέθη στο στόχαστρο και για συναλλαγές με τη Siemens.
Το έγγραφο αυτό, με την ένδειξη «Εμπιστευτικό», έφτασε το καλοκαίρι στην εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση της Siemens και φέρει την υπογραφή τού τότε προέδρου της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Στέλιου Γκρόζου.
Σύμφωνα μ' αυτό, τρία εμβάσματα συνολικού ύψους 6,7 εκατ. δολαρίων που μεταβιβάστηκαν στην TORCASO από τον λογαριασμό 051524866 της Morgan Stanley Ζυρίχης προέρχονται από τη Siemens και σχετίζονται με την ερευνώμενη υπόθεση.
Σύνολο 6,7 εκατ. δολάρια
Τα τρία εμβάσματα που εισέρρευσαν στην TORCASO αφορούν:
1) 4,5 εκατ. δολάρια την 1η Νοεμβρίου 1999
2) 1,2 εκατ. δολάρια στις 10 Ιανουαρίου 2000 και
3) 1 εκατ. δολάρια στις 7 Μαρτίου 2000.
Η Επιτροπή, με το έγγραφό της αυτό, υποστηρίζει ότι τα 6,7 εκατ. δολάρια εστάλησαν από τη Siemens και συνιστά το άνοιγμα του λογαριασμού 051524866 της Ζυρίχης ώστε να αποκαλυφθεί ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Siemens και TORCASO.
Το έγγραφο αυτό της Επιτροπής διαβιβάστηκε από την εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση του σκανδάλου Siemens στους ειδικούς εφέτες ανακριτές Μ. Νικολακέα και Ι. Φιοράκη οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη ζητήσει από τις ελβετικές αρχές να αποκαλυφθεί ο δικαιούχος του επίμαχου λογαριασμού της Morgan Stanley.
Πάντως, αν ο δικαιούχος του λογαριασμού προβάλει αντιρρήσεις και μπλοκάρει το άνοιγμά του με ένδικα μέσα, το Δημόσιο πρέπει να υποστηρίξει με νομικό παραστάτη που θα ορίσει στη Ζυρίχη το αίτημά του, όπως έγινε και με την υπόθεση του λογαριασμού Α. Rocos, πίσω από τον οποίο κρυβόταν ο πρώην υπουργός Τ. Μαντέλης.
Εντύπωση προκαλεί ότι το «Εμπιστευτικό» του κ. Γκρόζου αποσιωπήθηκε από την εξεταστική της Siemens ή πέρασε απαρατήρητο από όλους τους βουλευτές, πιθανώς λόγω της έκτασης των εγγράφων που καθημερινά χειρίζονταν. Εκτός και αν το έγγραφο αυτό δεν κοινοποιήθηκε και εστάλη σιωπηρά στους ειδικούς εφέτες ανακριτές.

Ήταν «γέφυρα»;

Ως προς την TORCASO πάντως, πολλές «συμπτώσεις» δημιουργούν την αίσθηση ότι η κυπριακή αυτή εταιρεία ήταν «γέφυρα» για να περιέλθουν αξιόλογα ακίνητα στην ιδιοκτησία του Ακη Τσοχατζόπουλου.
Η TORCASO Investments Limited συνεστήθη στις 3/8/1999 με πραγματικό ιδιοκτήτη τον Νικόλαο Ζήγρα, εξάδελφο του πρώην υπουργού Α. Τσοχατζόπουλου και μέτοχο στην ATS Trustees (ως επίτροπος εμπιστεύματος που κρατά τις μετοχές για λογαριασμό του beneficial owner). Από το 2004 οι μετοχές της μεταβιβάστηκαν σε Κύπριο δικηγόρο.
Η εταιρεία αυτή αμέσως μόλις συνεστήθη αγόρασε το ακίνητο στον δεύτερο όροφο της Κομνά Τράκα 3, το οποίο στη συνέχεια πέρασε στην κατοχή του κ. Τσοχατζόπουλου. Ηδη ο πρώην υπουργός είχε αγοράσει ακίνητο στον τρίτο όροφο της ίδιας πολυκατοικίας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Σε λιγότερο από ένα χρόνο, δηλαδή το 2000, η TORCASO αγόρασε στην ίδια περιοχή τη διώροφη κατοικία που το 2007 πούλησε στη Μονή Βατοπεδίου.
Στην TORCASO ανήκε και το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 33, που το 2001 πωλήθηκε στη Nobilis και στη συνέχεια αγοράστηκε από τη σύζυγο του κ. Τσοχατζόπουλου, Βίκη Σταμάτη, στο μεταίχμιο της φορολόγησης των ακινήτων των εγγεγραμμένων σε off shore εταιρείες.
Ζήτησαν άνοιγμα
Στην «Κ.Ε.» στις 10 Οκτωβρίου 2010, ο Χρήστος Ζέρβας έγραψε πως και οι συντάκτες - ελεγκτές του πορίσματος της Τραπέζης της Ελλάδος, οι οποίοι διερεύνησαν τις μεγάλες συναλλαγές με τη Μονή Βατοπεδίου, ζήτησαν να ενεργοποιηθεί δικαστική συνδρομή για το άνοιγμα του τροφοδότη λογαριασμού της Ζυρίχης που έστειλε στην TORCASO τα 6,7 εκατ. δολάρια.
Επίσης, στο ίδιο δημοσίευμα στην «Κ.Ε.» αναφέρεται ότι η ειδική εφέτης ανακρίτρια Ειρήνη Καλού ακόμα αναμένει από τις κυπριακές αρχές την αποκάλυψη του λογαριασμού και των συναλλαγών της TORCASO με τη Μονή Βατοπεδίου, εν αναμονή της εκδίκασης σχετικής προσφυγής που συνοδεύεται από αιτιολογημένη δικαστική παραγγελία. *

Siemens: Υποψίες για «Μαντέλη Νο2»

Υπάρχει και άλλος «Μαντέλης»; Υπάρχει και άλλος υπουργός που είχε δοσοληψίες με τη Siemens και κρύβεται πίσω από παρένθετο φίλο ή κουμπάρο; Τα ερωτήματα αυτά εγέρθηκαν μόλις τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής άρχισαν να παίρνουν έτοιμη δουλειά από τους ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) που επιχείρησαν να διαβάσουν λογαριασμούς εμπλεκομένων που περιέχονται στην πολύκροτη δικογραφία από το 2008 και λιμνάζουν.
Απόσπασμα από την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την αξιολόγηση των συναλλαγών κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens, όπου εμφανίζεται και η μεταφορά ποσού 5 εκατ. δραχμών από λογαριασμό του Ηλ. Γεωργίου στον Π. Νικολαΐδη Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο όνομα Παύλος Νικολαΐδης, ο οποίος εμφανίζεται να λαμβάνει από τον πρώην γενικό διευθυντή της Siemens, Ηλία Γεωργίου, 5 εκατ. δρχ., μέσω της UBS στις 26 Ιουλίου 2000. Την περίοδο εκείνη ο κ. Π. Νικολαΐδης ήταν διορισμένος ως αντιπρόεδρος στο δ.σ. της ΕΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οπλων) και στη συνέχεια αναβαθμίστηκε σε διευθύνοντα σύμβουλο ως πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του πρώην υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, με τον οποίον, τότε, είχε -διαπιστωμένα- σχέσεις επί καθημερινής βάσεως.
Εμβασμα χωρίς αιτιολογία
Στο ΠΑΣΟΚ, όσοι -λίγοι ομολογουμένως- ανοίγουν το στόμα τους για τον «κολλητό του Ακη» τον περιγράφουν ως ιστορικό στέλεχος, «που μάλλον στον πρώτο του γάμο είχε παντρευτεί με εξαδέλφη του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου». Οι περισσότεορι πάντως από το ΠΑΣΟΚ αποφεύγουν τα σχόλια, έως και προσποιούνται ότι δεν τον γνωρίζουν. Πάντως, ο κ. Παύλος Νικολαΐδης το 1984 κατέχει και άλλη σημαντική θέση, στην πρώτη περίοδο της «αλλαγής», αυτήν του προέδρου της Ενωσης Ελληνικών Ασφαλιστικών Εταιρειών, με τότε γενικό της γραμματέα τον Γιώργο Ανωμερίτη.
Τα ερωτήματα του εμβάσματος του Ηλία Γεωργίου προς τον Παύλο Νικολαΐδη είναι εύλογα, καθώς για τη συναλλαγή δεν υπάρχει αιτιολογία. Αν οι δυο τους είχαν επιχειρηματικές συναλλαγές, αυτό εύκολα μπορεί να αποδειχθεί και από άλλες πράξεις. Αν όχι, τότε η συναλλαγή χαρακτηρίζεται πολιτικά ύποπτη, ενώ σίγουρο θεωρείται ότι θα σκαλιστούν και άλλα, μήπως και βρεθεί χρήμα της Siemens πίσω από offshore, συμφερόντων του Π. Νικολαΐδη, εταιρείες που έπαιξαν με τις χρηματιστηριακές φούσκες τους και ξέπλυναν μίζες όπως οι: Plexus, Wega, ΟΝΥΧ, Galigula, CMI Trust, Gordon Dadds, πιθανότατα και η Telepassport.
Ο κ. Παύλος Νικολαΐδης, αν δεν πρόκειται περί συνωνυμίας, εμφανίζεται με λιγοστές εγγραφές και στα περιβόητα ημερολόγια του Μιχάλη Χριστοφοράκου, κάτι το οποίο δείχνει ότι η σχέση του με το management της γερμανικής εταιρείας ήταν διαχρονική.
Η μοναδική γνωστή συναλλαγή του με τον Ηλία Γεωργίου δημιουργεί σκιές, είτε για το κομματικό ταμείο του ΠΑΟΣΚ, είτε για τον τέως υπουργό Αμυνας. Ωστόσο «κατηγορητήριο» δεν μπορεί να βγει εις βάρος του Ακη Τσοχατζόπουλου με μόνο δεδομένο τον σύνδεσμό του με τον κ. Παύλο Νικολαΐδη.
Πάντως ελάχιστοι είναι «πρόθυμοι» να ρίξουν και για τη Siemens ανάθεμα στον «σύντροφο Ακη», όσο και αν είναι στα κάγκελα με τις συγγενικές offshore και τις πολυτελείς έως προκλητικές real estate επενδύσεις του.
Κάποιοι από τον πολιτικό αλλά και τον δημοσιογραφικό χώρο εκτιμούν ακόμα τη μεγαλοσύνη του Ακη, που όταν ήταν ισχυρός δεν χαλούσε κανενός το χατίρι...
Πάντως, τον συναλλασσόμενο με το μεγαλοστέλεχος της Siemens Παύλο Νικολαΐδη και τον Ακη Τσοχατζόπουλο τον συνδέει ένα ακόμα real estate στο Καρπενήσι. Ή καλύτερα η φήμη που περιφέρεται επί χρόνια για το ξενοδοχείο-φάντασμα του Τσοχατζόπουλου (όπως έλεγε ο τοπικός τύπος και η ιστοσελίδα Lamia News), που όμως ως μετόχους έχει τη γνωστή οικογένεια Κλαουδάτου και την οικογένεια του Παύλου Νικολαΐδη.

Στο Καρπενήσι

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που έχουν κατακλύσει τον τοπικό τύπο, απέναντι από το ξενοδοχείο «Λευκό Ορος», στο κέντρο του Καρπενησίου, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 άρχισε να κατασκευάζεται 8ώροφο κτίριο, 7.000 τ.μ., που το 2000 υπήχθη στην εταιρεία ΚΑΛΛΙΟΝ Α.Ε. Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις. Μαντέψτε ποιος έκανε το αρχιτεκτονικό σχέδιο. Η Αρετή Τσοχατζοπούλου!
Το κτίριο δεν έχει ακόμα γίνει ξενοδοχείο, κάτι στο οποίο φαίνεται ότι συνετέλεσαν μετοχικές τριβές. Από το 2007 η οικογένεια Παύλου Νικολαΐδη απέκτησε τον μετοχικό έλεγχο και τώρα και αυτό το «φάντασμα» πλανιέται πάνω από τις υποθέσεις της Siemens, των ακινήτων του Ακη Τσοχατζόπουλου (υπαρκτών και θρυλούμενων), της πολιικής διαφθοράς κ.ά.
Σύντομα ίσως ο κ. Π. Νικολαΐδης θα κληθεί να εξηγήσει περί των συναλλαγών του με τη Siemens, είτε από την εξεταστική, αν κομματικοποιηθεί, αλά Μαντέλη το θέμα, είτε από την τακτική δικαιοσύνη. Αυτά εν αναμονή νέων ευρημάτων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: