Άρθρο του Προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Νικόλαου Μέρτζου
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
ΤΙ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η χθεσινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης:
1. Δεν βλάπτει σοβαρά τα ελληνικά συμφέροντα. Επιδεινώνει, όμως, ..
την διαχείριση, την υπεράσπιση και την διεθνή προβολή αυτών επειδή εύκολα παρερμηνεύεται δημιουργώντας, με την εστίαση σε επί μέρους σημεία της, την ισχυρή εντύπωση ότι η Ελλάδα αδικεί και βλάπτει τον αδύναμο γείτονά της έναντι του οποίου κατέρρευσαν όλα τα επιχειρήματά της. 2. Προκαλεί διαμετρικά αντίθετο συναίσθημα μεγάλης ισχύος στους δύο γειτονικούς Λαούς. Οι γείτονες αισθάνονται ότι α) διεθνώς «δικαιώθηκε» πανηγυρικά το ιμπεριαλιστικό ιδεολόγημα του «μακεδονισμού» τους, β) «δικαιούνται» πλέον και με τη βούλα της Χάγης να απαιτούν την πλήρη υποταγή της Ελλάδος στις εναντίον της «δίκαιες» εδαφικές, ιστορικές κ.ά. αξιώσεις τους, γ) «κουρέλιασαν» και ταπείνωσαν την χρεωκοπημένη Ελλάδα και δ) ο Πρωθυπουργός τους «αποδείχθηκε» μεγάλος εθνικός ηγέτης διεθνούς βεληνεκούς, άρα οφείλουν όλοι να τον ακολουθούν τυφλά.
Οι Έλληνες, βυθισμένοι ήδη στην απόγνωση και στον παγκόσμιο εξευτελισμό λόγω της οικονομικής κρίσεως, νιώθουν ηττημένοι από το πολλαπλασίως πιο ανίσχυρο κράτος των Σκοπίων, προδομένοι από τις κυβερνήσεις τους και αθώα θύματα «διεθνούς συνωμοσίας». Αυτό το μείγμα είναι εκρηκτικό και ένας απρόβλεπτος πυροκροτητής μπορεί να προκαλέσει τυχαία αλυσιδωτές συνέπειες πολλών ρίχτερ.
3. Απομακρύνει τουλάχιστον, πλην απροόπτου, κάθε πιθανότητα προσεγγίσεως των δύο γειτονικών κρατών και Λαών που, όμως, η γεωγραφία, η Ιστορία και πολλά μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους τους «καταδίκασαν» αμετάκλητα σε συμβίωση. Ελάχιστο αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα: οι μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στα Σκόπια είναι οι ελληνικές και συντηρούν 20.000 περίπου θέσεις εργασίας. Η μεγαλύτερη Τράπεζά τους είναι ελληνική. Η μακράν μεγαλύτερη επιχείρησή τους είναι ελληνική και παράγει το 13% του ΑΕΠ τους. Κάθε μέρα διακόσια τουλάχιστον φορτηγά τους μεταφέρουν από/προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριό τους. Κερδισμένες, από τη συνεργασία τους, βγαίνουν και οι δυο πλευρές. Χαμένες, από την αντιδικία τους, και οι δυο επίσης.
4. Προκαλεί ένα καίριο ερώτημα διεθνούς τάξεως -μέχρις ότου τουλάχιστον μελετηθούν εις βάθος το πλήρες σκεπτικό της και τα πρακτικά της. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι όργανο του ΟΗΕ, αλλά αποδέχθηκε το Μνημόνιο που του υπέβαλαν τα Σκόπια με την ψευδωνυμία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Το 1993, ωστόσο, με το 817 Ψήφισμά του το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέταξε στα κράτη-μέλη του ΟΗΕ το κράτος των Σκοπίων «με την προσωρινή ονομασία FYROM” την οποία τα Σκόπια αποδέχθηκαν, χρησιμοποιούν επίσημα στον ΟΗΕ και ανέλαβαν −απατηλά αλλά νομικά− να χρησιμοποιούν σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Δύο χρόνια αργότερα, το 1995, στην έδρα του ΟΗΕ τα Σκόπια υπέγραψαν με την Ελλάδα την περιβόητη Ενδιάμεση Συμφωνία η οποία γράφει (α.1, παρ. 1 α΄) ότι η Ελλάδα «αναγνωρίζει ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος το δεύτερο μέρος των συμβαλλομένων με προσωρινή ονομασία». Μαζί με τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο γειτονικών κρατών την Ενδιάμεση συνυπογράφει και ο ΟΗΕ με τον Ειδικό του Απεσταλμένο Σάυρους Βανς.
Παρ’ όλα αυτά την αίτησή τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ το 2008 υπέγραψαν με την ψευδωνυμία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» που στο παρά πέντε αναγκάσθηκαν να αλλάξουν με την προσωρινή ονομασία τους ώστε, έτσι, να προσφύγουν στη Χάγη.
5. Κρίνει ότι στο Συμβούλιο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο 2008 η Ελλάδα υπέβαλε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων. Εκ της φύσεώς του, του σκοπού του και της εννοίας, όμως, το βέτο, δηλαδή το δικαίωμα αρνησικυρίας, δύναται μόνον να ακυρώσει ειλημμένες ήδη αποφάσεις άλλων και ουδέποτε μπορεί να υπαγορεύσει στους άλλους απόφαση του ενός που θα ασκήσει βέτο. Αλλιώς, ο Πρόεδρος Μπους, ασκώντας απλώς βέτο, θα είχε υπαγορεύσει στους άλλους συμμάχους την άμεση ένταξη των Σκοπίων που διακαώς επιθυμούσε. Στο Βουκουρέστι συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Ο Πρόεδρος Μπους ψήφισε την ομόφωνη απόφαση που ορίζει ότι το κράτος των Σκοπίων θα γίνει δεκτό στο ΝΑΤΟ μόνον όταν θα έχει επιλύσει με την Ελλάδα το ζήτημα της ονομασίας του.
Πιστή στον μοναδικό καταστατικό σκοπό της να υπερασπίζεται τη Μακεδονία, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών έπραξε αποτελεσματικά το εθνικό καθήκον της.
Από το 2006 συνέταξε, εξέδωσε και απέστειλε σε όλη την πολιτική ηγεσία δεκαπέντε ειδικές επιστημονικές συλλογικές μελέτες της οι οποίες αποδεικνύουν:
Α) Με επίσημα κρατικά τεκμήρια των Σκοπίων, ότι το κρατικό ιδεολόγημα του «μακεδονισμού» του είναι ιμπεριαλισμός εναντίον της Ελλάδος,
Β) Με απόρρητα έγγραφα των Κρατικών Αρχείων της Βουλγαρίας και της Γιουγκοσλαβίας, ότι το Μακεδονικό χρησιμοποιήθηκε ανέκαθεν και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της ελληνικής Μακεδονίας,
Γ) Με γιουγκοσλαβικά απόρρητα έγγραφα, ότι, αμέσως μετά τον Εμφύλιο, η τοπική κομμουνιστική κυβέρνηση των Σκοπίων απαγόρευσε στους πολιτικούς πρόσφυγες να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους Μακεδονία, όπως επεδίωκαν, ενώ παραπλάνησε, φανάτισε και έκανε γενίτσαρους τα παιδιά τους και
Δ) Με διπλωματικά αρχεία, ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία εξήντα χρόνια ουδέποτε έπαυσαν, σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, να υπερασπίζονται την ελληνική Μακεδονία απέναντι στις συνεχείς αξιώσεις της Γιουγκοσλαβίας με αιχμή τα Σκόπια. Ήσαν, όμως, υποχρεωμένες ταυτόχρονα να συνυπολογίζουν την εθνική ασφάλεια απέναντι στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, τα συμφέροντα του κυπριακού ελληνισμού και την τουρκική απειλή.
Ευθύς μόλις τα Σκόπια ανήγγειλαν την προσφυγή στη Χάγη, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στις 24 Νοεμβρίου 2008 υπέβαλε εμπεριστατωμένο αναλυτικό υπόμνημα με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις, έθεσε δωρεάν στη διάθεση της Πατρίδας εταίρο της καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών εξειδικευμένο στο Μακεδονικό, οργάνωσε ειδικά μαθήματα, ακτινογράφησε επί τόπου την κατάσταση στα Βαλκάνια, όργωσε με ειδικούς απεσταλμένους της τον Καναδά και την Αυστραλία. Αποκατέστησε συνεργασία υψηλού επιπέδου σε βαλκανικές χώρες.
Με δεδομένη αυτήν την γνώση και τη δράση, ο Πρόεδρος της Εταιρείας κρίνει ότι ο «θρίαμβος» της Χάγης και ο πανηγυρισμός είναι ο χειρότερος σύμβουλος για το κράτος των Σκοπίων και τον πολυεθνικό πληθυσμό του επειδή το πραγματικό πρόβλημά του δεν είναι η σύνθετη ονομασία του, αλλά η υπόστασή του. Οι γείτονές μας, στην συντριπτική πλειοψηφία τους πολιτικά νήπια λόγω παιδείας, ολοκληρωτικής θητείας και ιδεολογήματος, δεν συνειδητοποιούν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπαρξιακό και δομικό. Μάταια, κατά τους τελευταίους 14 μήνες, τους προειδοποιούν συνεχώς ρητά με δημόσιες δηλώσεις όλοι οι εκεί διαπιστευμένοι πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς επίσης όλοι οι ανώτατοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επίσημοι επισκέπτες τους.
Εξ αιτίας της κεντρικής θέσεώς του, του τριτοκοσμικού κρατικού και κυβερνητικού συστήματός του, της επισφαλούς πολυεθνικής συνθέσεώς του, της δημογραφίας του και των ανοικτών προβλημάτων του με όλους σχεδόν τους γείτονές του, το μικρό αυτό κράτος απειλείται σοβαρά. Και η τυχόν -απευκταία- κατάρρευσή του θα προκαλέσει σεισμικό ντόμινο στα Βαλκάνια. Την πραγματική σημερινή κατάσταση των Σκοπίων, του βαλκανικού περιβάλλοντός του αποτυπώνει η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών με έγκυρα νωπά στοιχεία αυτού του κράτους και με δηλώσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών στα ενημερωτικά σημειώματά της με τίτλο Τα Βαλκάνια σήμερα http://www.ems.gr/nea/anakoinoseis/valkania-1913-2011.html και Μακεδονία η γεωστρατηγική http://www.ems.gr/dimosievmata/makedoniko/makedonia-i-geostratigiki.html που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της, όπου επίσης αναρτά στην ελληνική όλα τα σημαντικά δημοσιεύματα των Σκοπίων και της Σόφιας.
Αντί των εκατέρωθεν θριαμβολογιών και οδυρμών, λοιπόν, περισυλλογή, καταλλαγή και σωφροσύνη με λόγον γνώσεως. Είναι μια ιστορική απόφαση που κανένα Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν μπορεί να εκδώσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου